1 юни 2010 г.

Защо българската икономика не отлепя от дъното?

Най-общо, за възстановяването на българската икономика са необходими две неща - здрава европейска икономика и адекватно българско правителство. По принцип съм голям оптимист, но не и сега. Европейската икономика в момента е болна и очаквам да се влошава, защото повечето европейски правителства и Европейската централна банка правят глупост след глупост, вместо да си изпият антибиотика. А българското правителство е напълно неадекватно и не дава никакви признаци за здрав разум. В тази ситуация актуалният въпрос вече не е кога ще отлепим от дъното, а дали ще продължим да падаме.
Снимка: kedy, sxc.hu

3 коментара:

  1. Има и още една причина, поради която българската икономика няма да изплува и след възстановяване на европейската. Причината е, че тя не се развива в нормална пазарна среда, на базата на съревнование при равни условия. Факт е, че нашият пазар е изкривен до неузнаваемост от корупция и протекции към определени пазарни участници. Всеизвестна истина е, че за успешен бизнес в България, най-важното условие е да си близък с управляващите. А това не води до ефективност на икономиката като цяло - напротив, прави я нежизнеспособна и хилава. Нещо, за което всички ще плащаме и нищо чудно един ден да стигнем дотам, че да ни управляват хора като Сидеров със своите идиотски идеи в стил "Чавес", които обаче допадат на неграмотните прости хора...

    ОтговорИзтриване
  2. Съгласен съм с това което казвате и то влиза във втората причина, за която пиша - политиката на правителството. Ако то приватизира, реформира, оптимизира и прави всичко прозрачно, нещата, за които пишете ще бъдат решени. Но до момента виждам обратното - негативно отношение към приватизацията, отлагане на реформите, прахосническо раздаване на всеки, който викне пред Министерския съвет и създаване на условия за нови корупционни схеми.

    ОтговорИзтриване
  3. България има нужда от дългосрочна концепция за развитие и от отговорни и далновидни политици, а не от "партийци"!

    ОтговорИзтриване