9 юни 2010 г.

"Пътят към робството" и пътят към просперитета

Кризата прави чудеса. Ето един от положителните й ефекти. От шест дни книгата "Пътят към робството" (The Road to Serfdom) на икономиста Фридрих Хайек е в топ 100, а днес вече е номер едно по продажби в Amazon. Книгата влезе в топ 1000 само преди година и половина. Ако можеше някак да стане номер едно и в България щяхме бързо да тръгнем по пътя към просперитета. Мечти...
Снимка: Wikipedia

8 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Прав сте, идеи, мисли, разбирания, убеждения, ценности са нужни, са жизнено потребни на съвременния българин, особено на младите, а те могат да се добият като се четат смислени книги, а не жълти вестници и списания, пълни със снимки на цици.

    Ето например ние, група философи, историци и психолози създадохме списание ИДЕИ (книжно издание, ето онлайн-изданието, което обаче не съдържа статиите, а е един вид само "рекламно"); вече излезе трета книжка; общо взето книжките на списанието си стоят арестувани по складовете, щото книжарите, от една страна, не го щат (било непазарно, непечелившо!), а от друга страна, разпространителите на периодика, на вестници и списания, съвсем не го щат, щото списанието ни е нещо като бяла врана на този пазар на периодичните издания. Явно сме неудобни: ако ни има нас, читателите току-виж почнат да сравняват, ще се появи опорна точка и мащаб за сравнение, на нашия фон ще изпъкне нечия простотия.

    Впрочем, в екипа автори, издаващи списанието - той, разбира се, е отворен, всеки нов е добре дошъл, стига да умее да пише хубаво! - нямаме добър и добре пишещ икономист; ползвам се от случая да поканя Вас. Списанието е за идеи, за всякакви идеи, то не е елитарно, само за специалисти, а искаме да бъде интересно за всеки човек, поне за мислещата и търсещата истината част от народопопулацията ни. Смятам, че ще Ви допадне.

    Заповядайте, станете автор на списание ИДЕИ!

    Е, направих си малка реклама, простете, но пък не го написах това само за рекламата, един вид наужким, а сериозно Ви каня. Ще се радвам да примете поканата ми. Аз съм главният редактор на списание ИДЕИ...

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за поканата. Ако прецените, че някой постинг от блога ми е подходящ, можете до го публикувате без дори да ме питате (а ако се наложи мога да направя някаква адаптация като за хартия). Не знам дали ще имам време да пиша ексклузивно за изданието.
    Наистина, ценностите се "продават" трудно, а на хора над 30 даже май е невъзможно. Просто не звучат секси. Единственият изход виждам в по-лекото им и атрактивно представяне, с повече примери и по-малко абстракции, което обаче трудно се постига (изисква много усилия), особено от учените и преподавателите, които обикновено приемат това като компромис с науката и на практика се отказват да си комуникират с публиката, а се затварят в малки общности.
    Не знам защо сте решили да заложите на хартията - много скъпо, времеемко и неинтерактивно решение. Мисля, че дните на хартията са преброени. Дори на книгите. Новите електронни устройства за четене на книга са много по-евтини и по-удобни от книгите.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за отговора! Позицията Ви подсилва някои мои отколешни съмнения; май заложих на хартията, понеже съм човек от един друг век, знам ли?! Все пак по-голямата част от живота ми мина в ХХ век.

    Иска ми се обаче да се надявам, че книгите и книжните списания няма да изчезнат подобно на това както няма да изчезне хлябът - въпреки всички модерни изгъзици (пардон!) за ядене, с които прелива пазарът. Книгата е като хлябът и водата за душата; все пак нито Кока-Кола, нито каквото там било могат да заместят водата и хляба!

    Но не съм гадател и не мога да бъда напълно сигурен, времето ще покаже...

    ОтговорИзтриване
  6. Не си прав - водата е заменена от бутилирана вода (съвсем друг продукт има-няма 1000 пъти по-скъп).
    А хлябът .. или отпада, или се заменя със специален хляб без брашно.

    Като се замисля аз я карам без хляб и вода :-)

    ОтговорИзтриване
  7. Ти вече я караш без хляб и вода, значи и без книги можеш :-) То без книги у нас огромната част от природопопулацията се оправя отлично, и то не от вчера :-) Скоро тия хора ще забравят и буквите, ама какво им дреме - нали за сметка на това са пичове?! :-)

    ОтговорИзтриване
  8. @Ангел Грънчаров: Можеш ли да допуснеш, че нямаш никаква представа кое е най-доброто за "природопопулацията"? Защо си мислиш, че буквите са задължителни за успех? Та повечето милионери не могат да смятат!

    ОтговорИзтриване