24 юни 2010 г.

България - най-социалистическата страна в ЕС

Социологът Юрий Асланов е поредният ляв мислител, който се опитва да прехвърли вината за провала на тройната коалиция върху капитализма и либералния модел:

Подходите, наложени от компромиса да се запази коалицията [БДП, НДСВ и ДПС], доведоха до подчертано либерални концепции за управлението, но и до отчуждението на хора с леви убеждения.

Очакваше се от мандата на БСП възстановяване на някаква социална справедливост и най-вече промяна на модела на управление, който беше създаден от началото на 90-те години. Те продължиха по този модел без да го променят. Случи се така, че при мандата на левицата, народът за първи път се запозна с капитализма в работещия му вариант. И това не му хареса.

Всъщност е точно обратното. Българският народ все още не е виждал капитализъм и либералнен модел. Той е виждал социализъм до 1997 г. и полусоциализъм след това. Капитализмът и либералният модел означават свободни пазари, частна собственост, малко преразпределение на доходи през държавата, ниски данъци. Накратко, икономическа свобода. А в класацията за икономическа свобода България е последна в ЕС. Тоест няма по-нелиберална страна от България в целия ЕС. По друг начин казано, България е най-социалистическата страна в ЕС. Затова няма и по-бедна страна. И това ще продължи докато хора като Юрий Асланов продължават да разпространяват лъжи и някой им вярва.

Едно дясно правителство би правило приватизация на държавните предприятия, пазарни реформи в публичните сфери (образование, здравеопазване, пенсионна система, социална политика), либерализация на пазарите (енергетика, пазар на труда, образование, здравеопазване и т.н.), намаляване на преразпределението на доходи, премахване на субсидиите. Правителството на Сергей Станишев не правеше нищо подобно. Вместо това се занимаваше с корупционни схеми. Почти същото може да се каже и за правителството на Симеон Сакскобургготски (изключение са няколко приватизационни сделки и частична реформа в образованието). По същия път, за съжаление, върви и правителството на Бойко Борисов. Това е пътят на полусоциализма и на мизерията, а не на либерализма и просперитета.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Irina Naumets, sxc.hu

1 коментар:

  1. Голяма глупост си написал. Добре че никой не т чете. Сигурно защото Бг е соц страна икономиката е 70% частна срещу около 50 за развитите "капиталистически" страни. Или пък щото в развитите страни има субсидии за селското стопанство и за ВЕИ, както и ограничения в миграцията, т.е. в трудовия пазар. Пишем глупости без да знаем или нехаем. Пропаганда да има! Да се лъже народа.

    ОтговорИзтриване