22 юни 2010 г.

"Содомско сборище" руши "традиционните устои и ценности на българския народ"

Вижте това фундаментално изявление на Светия синод на Българската православна църква:

Във връзка с предстоящия на 26 юни 2010 г. гей-парад в София Светият Синод, клириците и православните християни - членове на светата Българска православна църква, категорично се противопоставят на тази публична, безцеремонна и срамна демонстрация на содомския грях, изявата на който нарушава правата им. Той има гибелни последици за физическото и духовното здраве на хората, руши традиционните устои и ценности на българския народ и внася съблазън в мирогледа на нашите деца и младежи.

Светият Синод призовава властимащите да забранят провеждането на това Содомско сборище, а гражданите - да не участват в тази „мерзост на запустението" (Дан. 9:27), която си позволява да се противопостави на реда, вложен в нас и света от Бога - Творец на всичко видимо и невидимо.

Призоваваме родителите да предпазят децата си да бъдат свидетели на тази голяма съблазън.

Нека всички изразим своето несъгласие с тази проява,
която нарушава богообразното достойнство на човешката личност, възвишеното значение на семейната любов между мъжа и жената и устоите на обществения морал.

Отправяме молитва към всеблагия Бог за вразумление, покаяние и изправление на обладаните от този смъртен грях и за приобщаването им към спасителните евангелски истини, тъй като са „блажени чистите по сърце, защото те ще видят Бога" (Мат. 5:8) и ще се приобщят към чистата любов, радост и красота на Божието царство.

Църквата никога в своята история не си е падала по най-важните за мен ценности: живот, свобода, равенство пред закона, толерантност, право на избор, прозрачност. Има нещо дълбоко сбъркано, грозно и нечистоплътно в църковната институция. И това изявление съвсем не ме изненадва. То само затвърждава усещането ми, че при един анализ на ползите и загубите, какъвто икономистите обичаме да правим, ползите от църквата ще се окажат минимални в сравнение с огромните щети, които тя е нанасяла и продължава да нанася върху хората.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Michal Zacharzewski, sxc.hu

5 коментара:

  1. Всяка година нещата се повтарят

    ОтговорИзтриване
  2. Що се отнася до характера на Църквата сте прав... със сигурност вредите, които тази институция е нанесла на човечеството са далеч повече, отколкото ползите, които му е донесла. Думите й за гей-прайда - при все че са преувеличени - до голяма степен се припокриват с моето собствено мнение по въпроса, въпреки че аз гледам на него не откъм догмите и морала, а чисто обективно, с оглед на днешното положение на хомосексуалистите в обществото и причината, поради която са се организирали тези паради в миналото. Казано с една дума - те са отживелица.

    ОтговорИзтриване
  3. Според мен не са отживелица. Обществената реакция, включително изявлението на църквата, показва, че имаме проблем с толерантността към хемосексуалистите. И има нужда от говорене. Само така може да изчезне първичния инстинкт за отричане на различното.
    Но по-важното е, че те са избрали да излязат. На толерантните хора това не би трябвало да пречи. На мен например по никакъв начин не ми пречи. Това е демокрацията.

    ОтговорИзтриване
  4. Не е правилно да се обобщава за "църквата изобщо", била така или онакава. И тази институция се развива, има различни църковни дейци, има различни периоди, в много от които тя има огромен принос за духовното развитие на човечеството. От това в какво състояние се намира църквата ни в момента, след десетилетните своеволия и издевателства на ДС в нейните среди, не бива да се прави извод каква е църквата изобщо и по принцип - това е некоректно. Нали съзнавате, че не бива да приравняваме Иларион Макариополски или Неофит Рилски (или Св.Иван Рилски!) с... Галактион Старозагорски, да речем, който в наше време продава църковни санове и титли срещу прилична сума пари в евро?!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз говоря за църквата като институция. Не отричам, че там е имало и има свестни хора. Но аз съм сигурен, че и около Хитлер е имало свестни хора. Както че е имало и свестни комунисти.

    В момента наистина нашата църква е на дъното, но според мен не само сега, а по принцип църквата е вредна. Винаги е пречила на просперитета (дори е искала да има монопол върху четенето на библията). А да не говорим за физическите жертви. Независимо от красивите понякога думи оттам лъха на омраза и лицемерие. Църквата е бизнес. Най-мръсния. По-мръсен от наркотиците и проституцията.

    Не отричам, че има ползи, но щетите са несравнимо по-големи.

    Между другото, "Изворът" на Айн Ранд е до голяма степен книга и срещу църквата - опита да не се вменят чужди грехове, да се накарат хората да изглеждат нищожни, да се чувстват виновни, да се чувстват роби, а не свободни, да ги убеждава да не се радват на живота, а да се мъчат и разкайват, да вървят срещу собствената си същност... В този смисъл аз не виждам нищо по-вредно на света от църквата.

    ОтговорИзтриване