9 юни 2010 г.

Краят на Кейнс и началото на следващата рецесия

Международният валутен фонд най-после се усети, че огромното кейнсианско държавно харчене е увеличило рисковете. Ето какво казва зам.-управляващият директор на МВФ Наоюки Шиноара:

"След близо две години глобална икономическа и финансова криза все още се усещат шокови вълни, както ясно се вижда от случващото се в Европа и произтичащата от него волатилност на пазарите. Изгледите пред глобалната икономика остават необичайно неясни, а рисковете се увеличават значително".
Г-20 също вече разбра, че Кейнс ги е подвел:
"Финансовите министри на водещите световни икономики са силно уплашени от суверенните дългови кризи… Г-20 вече не мисли, че експанзионистичните фискални политики са устойчиви… очевиден контраст спрямо комюникето на Г-20 от април, което настояваше за продължаване на фискалната подкрепа."
А снощи по БНТ Димитър Стоянов, млад фашист от "Атака", с хитлеристки плам обясняваше, че идва време за кейнсианско харчене. Дори не бих обърнал внимание на това национал-социалистическо недоразумение, ако не представляваше политическата партия, която е основен партньор на управляващата ГЕРБ.

Трябва ли Бойко Борисов да докара държавата до положението на Гърция, за да разбере, че кейнсианството води към фалит и рецесия? Може просто да се огледа наоколо.
Снимка: IMF, Wikipedia

7 коментара:

  1. При фалит определени групи печелят много... Така, че за "някой" може би да - трябва...

    ОтговорИзтриване
  2. Жестоко сте в грешка, г-н Матеев. В последните години неолиберализмът явно е пуснал здрави корени и в България и Вие го доказвате. Кейнс никого не е подвеждал. Както добре знаете, той твърди, че във времена на необичайно трудни и опасни икономически сътресения и рецесии държавата трябва да се прояви като стабилизатор, спирачка, ако ще това да значи дефицити, защото нова Голяма депресия щеше да е далеч по-страшна и фатална от временна задлъжнялост на правителствата. Да не подценяваме и социалните, политически и икономически последствия от един такъв нов икономически апокалипсис. Гърците си носят своята част от вината, но най-виновен в цялата картинка е неолиберлизмът, който докара народите в Европа, Америка, а и не само там, до такова огромно социално неравенство и такъв "финансирализиран" (financialized) капитализъм, в който бедните са засегнати най-силно от Голямата рецесия, плащат на банкерите и други "финансови терористи" и "изнудвачи" чрез орязани бюджети за образование, здравеопазване и т.н. за да спрат да спекулират и да не бутнат цялата икономика в дупката на клекалото, но да си изплащат бонусите. Не държавните дългове са виновни за дълговата криза/кризи -- балонът на същия тоя неолиберализъм, огромното социално неравенство и финансовите мутации, които правят цели икономики и правителства зависими, са главните виновници и този балон се спука. За съжаление пак започна да расте по старо му и не всички се усетиха. А МВФ въобще не го цитирайте -- то достатъчно поразии е извършило в Латинска Америка само. Живея от години в САЩ и добре познавам последствията от дивашкия капитализъм, който Вие пропагандирате. Прощавайте, но хора с идеи като вашите аз наричам "обществено опасни".

    ОтговорИзтриване
  3. "Временна задлъжнялост на правителствата" не съществува в повечето случаи и точно това е проблема на Кейнс.
    А Вие, Johannes, предполагам имате възможност да се върнете в България. за да не живеете вече в "дивашкия капитализъм".

    ОтговорИзтриване
  4. @ Johannes
    Здрави корени в България пуска кейнсианството, е не неолиберализма. Достатъчно е да видите данните от последните две години, за да разберете.
    Благодарение на Кейнс Европа изостава от САЩ по доходи. Средните доходи в САЩ по съпоставими цени са с около 50% по-високи.
    Ако смятате, че трябва да има равенство на доходите си спомнете, или ако сте много млад прочетете, за социализма. Също вижте какво става в страните, където се изравняват доходите - Северна Корея, Куба...
    Като налива още пари държавата спира икономиката. Справка почти цяла Европа, барабар с Гърция. Голяма държава и големи дефици водят до кризи. В САЩ икономиката дърпа много по-бързо, за разлика от Европа, защото държавата е много по-малка.
    Социални и всякакви други последици са по-тежки при кейнсианство и голяма държава. Тепърва гледайте какво ще става в Гърция.
    Не банкерите са виновни, а държавата, която ги стимулира да дават безконтролно кредити, а после ги спасява с парите на данъкоплатците.
    Проблемът на САЩ не е дивия капитализъм, а все още многото социализъм, който, разбира се, е по-малък в сравнение с ЕС, но пак тежи доста.

    ОтговорИзтриване
  5. Да, да, социалистическите бастиони Lehman Brothers и Bear Sterns ..

    Да не забравяме Enron, разцъфтяла под слънцето на дерегулацията ..


    Ех, този Кейнс .. бетер Ленин и Сталин :-)

    ОтговорИзтриване
  6. :)
    А защо никой не обръща внимание на това къде точно се изсипват държавните пари?
    Не смятате ли, че е изкл. важно да се правят правилните разходи, а не просто разходи?
    Когато примерно свещите на двигателя са за смяна, а вместо това се сменят да кажем лагерите на колелетата, колата не работи по-добре, дори обратното-имаме хвърлени на вятъра пари.
    Нито Кейнс, нито Маркс са виновни за неумението да се правят правилните разходи, а и няма универсална теория която да покрива всички изисквания за постоянно развитие както в краткосрочен, така и в дългосрочен период!

    ОтговорИзтриване
  7. По някои от повдигнатите тук въпроси, вижте тази публикация:

    http://aig-humanus.blogspot.com/2010/06/blog-post_15.html

    ОтговорИзтриване