16 юни 2010 г.

Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес

Сигурно е много трудно на неикономистите да се ориентират за случващото се в държавата и икономиката. Ситуацията е объркваща и необичайна. Вчера си говорих с Лъчезар Богданов от Industry Watch за крайно неразумното управление на правителството на Бойко Борисов и той определи ситуацията много точно: "Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес".

Всички се нахвърлят на Симеон Дянков, че не дава пари и е свил бюджета, защото той говори за реформи и рязане на разходи. А като се погледнат данните се вижда, че Дянков е отпуснал хазната и държавата никога не е харчила толкова много пари. Хората се объркват от тази шизофренична среда и много от тях започват да повтарят популистката теза на социалиста от БСП Сергей Станишев и национал-социалиста от "Атака" Волен Сидеров, че либералният модел се е провалил и е нужна повече държава и по-голямо харчене за стимулиране на икономиката. А всъщност се е провалил полусоциалистическият модел. В България либерален модел никога не е имало. Тук има много държава, малко свободни пазари, а от близо две години насам и много кейнсианско харчене. Това е модел, който е близък до социализма и неминуемо води до катастрофа. Точно този модел се проваля в момента и ако правителството не го промени веднага, скоро ще се моли на МВФ да спасява положението.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимки: Wikipedia, Marcello Casal Jr./Abr

1 коментар:

  1. На мен ми хареса толкова, че не само гласувах за текста, ами и ще го препубликувам и в моя блог, та да се прочете от още повече хора, а също ще излезе и в книжното издание, именно във в-к ГРАЖДАНИНЪ. Текстът е чудесен, с малко думи е изразена самата същина на проблема на това правителство: то просто няма идеи, принципи и убеждения, не знае що иска и няма воля да води развитието на нещата в строго определена посока; това е най-лошото поведение, което може да има едно правителство в ситуацията, в която се намираме...

    ОтговорИзтриване