23 юни 2010 г.

Известен американски икономист оспорва ранглистата на FIFA

Според ранглистата на FIFA десетте най-добри национални отбори включват осем европейски и две южноамерикански страни. Американският икономист от чикагската школа и автор на Freakonomics Стивън Левит си задава въпроса дали FIFA не е твърде пристрастна в полза на европейските отбори:

По мои бързи сметки, ако извадим мачовете между отбори от същия континент (защото тези срещи не са от полза при преценката на относителната сила на континентите), данните за европейските отбори в игрите за Световната купа срещу отбори от друг континент е само седем победи, осем равни и шест загуби.

В ярък контраст, южноамериканските отбори имат зашеметяващия запис от девет победи, два равни и само една загуба. Това е въпреки факта, че тези отбори са 1-ви, 7-и, 16-и, 18-и, 31-ви и 38-и в света.

На мен ми се струва, че има логика в това, което казва Левит.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.
Илюстрация: Robert Proksa, sxc.hu

3 коментара:

  1. Ето подходящ случай да се напомни на Чикагската школа, че не всичко на този свят може да се изчисли с математически формули и коефициенти. Ранглистата на ФИФА е модел, който се базира на резултати на отбори от мачове играни срещу други отбори. Като се има предвид, че световните квалификации се играят на 4 год. и то на географски принцип, е нормално отборите да имат подобен коефициент (такава е формулата за изчисление на този коефициент), още повече че коефициента отчита и представянето на отборите от предишни първенства. Някои от сегашните отбори като Чили и Уругвай не са се класирали на Световни финали от известно време. В заключение, ранглистата обхваща представянето на отборите в продължителен период от време, докато резултатите от Световното показват моментното състояние.
    Чикаго е институция в икономическата наука, но Джордж Мейсън, като представител на Австрийската школа, анализира подобни модели и показва, че не всичко на този свят подлежи на математическо изчисление. Резултатите от Световното го показват.

    ОтговорИзтриване
  2. Не видях Стивън Левит да е дал по-добра методология за определяне на класирането в ранглистата?

    ОтговорИзтриване
  3. Не е, но се надявам да направи, за да сравняваме :-)

    Дал е обаче идеи как се бие дузпа, което ще публикувам след малко :-)

    ОтговорИзтриване