30 юли 2010 г.

Топ 10 на икономическите успехи на правителството


След топ 20 на икономическите гафове на правителството на Бойко Борисов се опитах да сложа розовите очила и да направя топ 20 на икономическите му успехи, за да има някакъв баланс. С голяма мъка ги докарах до 10, при това повечето не са реални успехи, а опити за положителна промяна, които според мен заслужават да бъдат насърчени:

1. Успешните търгове, проведени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, за изграждане на автомагистрала "Тракия".

2. Прекратяването на скандалните "заменки" на гори.

3. Опитът на финансовия министър Симеон Дянков да не вдига данъците и осигуровките.

4. Опитът на Симеон Дянков да направи административна реформа и свиване на заетите в публичната сфера.

5. Опитът на министърът на образованието Сергий Игнатов да реформира БАН и висшето образование, за които пазарната икономика още не е дошла.

6. Опитът на Сергей Игнатов да приложи системата "парите следват ученика/студента" и при частните училища.

7. Решението на Бойко Борисов да публикува стенограмите от заседанията на правителството.

8. Опитите на икономическия министър Трайчо Трайков да увеличи прозрачността в енергетиката.

9. Уволнението на здравния министър Божидар Нанев (за съжаление, засенчено от назначаването за министър на Анна-Мария Борисова)

10. Назначаването на Томислав Дончев за министър на еврофондовете и опитите му да отпуши европейските средства за България.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: kaladan, flickr

1 коментар:

  1. Като работещ в сферата на европейските фондове мога да кажа, че не е нужно да се отпушат европейските фондове за България - нужно е България да се отпуши за европейските фондове. Да се отпуши от бюрокрация, чиновническа некомпетентност, нерешителност и всяческо бягане от отговорност.

    ОтговорИзтриване