1 юли 2010 г.

Идва ли нова световна рецесия?

Краткият отговор на въпроса дали ни чака поредната рецесия е да, няма съмнение. Въпросът е кога. За което няма сигурен отговор.

До кризата през 2008 г. много икономисти твърдяха, че вече няма да има цикли, тоест периоди на растеж да се редуват с периоди на спад на икономиката. Говореше се за нова ера на устойчив икономически растеж. Оказа се, че няма такова нещо. Цикли има и изглежда винаги ще има.

А в България разбрахме, че вече сме част от световната икономика и трябва много по-внимателно да следим какво се случа навън.

Когато светът влезе в кризата започна спор какъв тип ще е тя - V-образна (силен спад, последван от бързо възстановяване), L-образна (силен спад, следван от бавно възстановяване), или W-образна (спад, частично възстановяване и нов спад). Изсипването на огромни държавни "стимули" обаче предизвика дългови и бюджетни кризи в много държави, особено в ЕС. И доверието на потребителите и инвеститорите падна. Кейнс за пореден път подведе правителствата с неговата теория, че при рецесия държавата трябва да харчи повече, за да стимулира търсенето и оттам производството.

Така вече никой не говори за бързо излизане от кризата. Левият икономист Пол Кругман дори настоява държавните "стимули" да продължат (като удобно пропуска въпроса откъде да се вземат парите и как това би се отразило на доверието). В противен случай ни очаквала депресия, тоест дълга рецесия. Повечето икономисти обаче твърдят, че няма сигнали за нова рецеси, но ни чака дълго и мъчително възстановяване.

Какво точно ще стане зависи от това колко бързо правителствата ще убедят хората, че водят разумни политики. Британското и германското правителство например вече полагат много усилия в тази посока. Правителството на Бойко Борисов засега не подава положителни сигнали.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Jakub Krechowicz, sxc.hu

1 коментар:

  1. Всъщност спорът между Кругман (новелов лауреат, впрочем) и Мълиган не е толкова голям: Кругман казва "в депресия сме", а Мълиган "започване дълго, бавно възстановяване".

    Никой от двамата не говори за нова рецесия, независимо от желанието на Мълиган и Йордан да припишат такива думи на Кругман.

    Кругман предупреждава за опасността от дефлация (подобно на тази в Япония през 90-те). Или още по-точно от дефлационен капан. Капан, защото усилията да се излезе от капана многократно надхвърлят необходимите за предпазване от него.

    В крайна сметка кой е прав ще покаже бъдещето:
    - дали е прав Кругман, че има опасност от дефлация при орязване на държавните разходи;
    - или е прав Мълиган, че идва възстановяване (забележете: след държавна намеса по Кругманов модел) и потреблението на население ще нараства устойчиво.

    ОтговорИзтриване