4 юли 2010 г.

Нашите решения: въпрос на живот и смърт

"Ирационалният" поведенчески икономист от MIT Дан Ариели е публикувал в своя блог интересен постинг със заглавие "Спасете собствения си живот". Ето най-важното в него:

Какво бихте си помислили ако някой ви каже: Направете правилното нещо, защото вашият живот може да зависи от него. Или по-точно, че е добре да започнете да взимате по-добри решения, защото това е въпрос на живот и смърт.

Един от най-интересните анализи за начина, по който нашите решения ни убиват е на Ралф Кийни, който установява, че 44.5% от всички случаи на преждевременна смърт в САЩ са причинени от лични решения, сред които са пушенето, неспортуването, престъпността, употребата на наркотици и алкохол и небезопасното сексуално поведение.

Този анализ означава, че вместо да разчитаме на външни фактори да ни държат живи и здрави за по-дълго, ние можем (и трябва) да се научим да разчитаме на нашите собствени умения да взимаме решения, за да намалим броя на глупавите и скъпи грешки, които правим.

Ако почти половината от случаите на преждевременна смърт в САЩ могат да се избегнат с взимането на по-добри решения, е ясно, че си струва да се отделят много повече време и усилия да се разпространи знанието, до което сме достигнали в социалната наука за основните начини, по които хората се провалят да вземат добри решения.

Аз отделих известно време и положих усилия за публикуването на този постинг. И за пореден път реших, че е крайно време да започна да плувам.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Ivan Prole, sxc.hu

2 коментара:

  1. :) Стискам палци! :) Аз плувах 2-3 години, но ми се налага да променя спорта поради здравословни причини, въпреки че плуването ми е любимият...

    ОтговорИзтриване
  2. Животът показва, че хората постоянно взимат нерационални И ИНФОРМИРАНИ решения.

    Вчера се редих за опашка за Макдоналдс.
    Баща ми пропуши 6 месеца след инфаркта.

    И това правят 90% от хората.
    Имам предвид: 90% от хората НЕ променят начина си на живот след инфарт и инсулт, независимо, че са били очи в очи със смъртта и са много добре информирани как трябва да живеят, за да отложат втората подобна среща.

    Човекът не е рационален. Съжалявам за това.
    Десетилетия се занимавах с най-чистата рационална научка - математиката, за да разбера, че тя не описва животът на хората.

    И не защото им липсва познание.
    А защото са нещо друго и по-сложно.

    ОтговорИзтриване