5 юли 2010 г.

Новото последно: може да вдигнем данъците през задния вход

Когато Бойко Борисов беше кмет на София постоянно се оплакваше, че тогавашният премиер Сергей Станишев взима пари от данъците на софиянците и ги харчи в общините, управлявани от БСП. И покрай парламентарните избори излезе с конкретно предложение:

Преотстъпване на част от подоходния данък беше едно от първите обещания на премиера Бойко Борисов. Преди 1 година в нощта, когато ГЕРБ спечели парламентарните избори той заяви: "50% трябва да се връща в града. Това е справедливо".

Икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов подкрепи преотстъпването на приходи от преките данъци за местната власт, стига това да не е опит на финансовото министерство да "вкарва през задния вход" темата за вдигане на данъците.

Обещаната от Борисов промяна не се случи. А сега, само два дни след като финансовият министър Симеон Дянков каза, че данъците няма да се вдигат и след кризата, неговият заместник Владислав Горанов говори на заседание на правителството за вдигане на данъците:

"Би могло да се мисли евентуално на някакъв следващ етап, ако го позволява развитието на икономиката, да предложим на общините, но това е тема за размисъл - над съществуващия данък върху доходите на физическите лица местните власти, ако преценят, да могат да добавят, тоест да определят общинските съвети някакъв данък, който да се добавя отгоре."

Решението за ставките ще се взима от конкретния общински съвет, но парламентът ще фиксира границите със закон, както е при данък сгради, обясниха от Министерство на финансите, с уговорката, че това са принципни положения, а не решения, които стоят на дневния ред. Предстои широко обсъждане на проекта.

Това е новото положение... засега.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Sergio Roberto Bichara, sxc.hu

7 коментара:

  1. Цитирам "с уговорката, че това са принципни положения, а не решения, които стоят на дневния ред. Предстои широко обсъждане на проекта."

    Кога ще спре това пускане на мухи...винаги се презастраховат, да не излезне, че имат някаква ясна идея и визия за развитие.

    ОтговорИзтриване
  2. така тестват общественото мнение

    ОтговорИзтриване
  3. Абе господа икономисти... Мислите ли че е добре половината от данъка да остава в градовете (било то само ДОД)? Ама хората затова са си прави да го пускат за дебат първо, щото иначе капацитети като горепосочения ще направят мечешка услуга на правителството... ще му изпишат веждите и ще извадят на хората очите...

    Ами само сравнете, ако обичате... какви биха били бюджетите на София и на Перник да кажем...

    И после се чудим... ама защо София расте толкова бързо? Ама защо малките градове се обезлюдяват? А селата? Ми те защо изчезват?

    Ай па после нови данъци за стимулиране на регионалното развитие...

    Само това и трябва на провинцията, тиквеници...

    ОтговорИзтриване
  4. Този спор е много стар и дълъг:
    - трябва ли Фландрия да субсидира Валония, респективно, София да субсидира Лом;
    - изобщо кой кого субсидира (Лом си е "дал" пристанището за ползване от София и Перник, Шотландия дава "своя" природен газ и т.н.)

    Няма излизане от този спор, ако не се говори политически.

    Ще подпомагаме изостаналите райони, ще крепим изостаналите райони или ще забравим изостаналите райони.
    Като политика.

    Защото при чист пазар е ясно какво следва.

    ОтговорИзтриване
  5. @ ivo_blgr
    вие сте чели друг текст май

    ОтговорИзтриване
  6. Четох вашият материал Матеев и не разбирам точно каква е вашата позиция :)

    Моето мнение беше против това на този господин:
    Икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов.

    Радвам се че господин Борисов не си е спазил обещанието.

    ОтговорИзтриване
  7. позицията ми е, че правителството е непоследователно

    имам позиция и за фискалната децентрализация, но не съм я споделял в този постинг

    ОтговорИзтриване