6 юли 2010 г.

Защо мислим с ръцете и дори със задника си?

Никога не съм си представял, че докосването може да има толкова силно влияние върху нашите преценки и решения:

Когато вземете един предмет, вие може би си мислите, че го манипулирате, но в някакъв смисъл той също ви манипулира. Чрез серия от шест психологически експерименти Джошуа Акерман от MIT показва, че вещите, които усещаме с докосване - текстурата, твърдостта, тежестта, - могат да повлияят на мисленето ни.

Според Акерман тези ефекти се случват, защото нашето разбиране за абстрактни концепции се корени дълбоко във физическите усещания.

Тежестта е свързана с важността. Ако носите тежки предмети когато ви интервюират за работа, например тежък клипборд, ще създадете впечатление, че имате сериозен интерес към работата и ще получите по-висока оценка. Носенето на тежки предмети обаче не влияе на преценката за неща извън важността, например способността за работа в екип.

Тежестта влияе и на самите интервюирани. Носещите тежки предмети е по-вероятно да искат държавните пари да отиват за сериозни социални въпроси като установяването на стандарти за замърсяването на въздуха, вместо за обикновени неща като регулации на обществените тоалетни. Усещането за тежест влияе на важността, която отдаваме на нещата.

Текстурата е свързана с трудността и грубостта. Докосването на неравни и груби повърхности кара хората да преценяват социалните взаимодействия като по-враждебни, отколкото при докосване на гладки и лакирани повърхности. Това също влияе на решенията, които се взимат и в този смисъл е особено важно при водене на преговори. Експериментите показват, че когато оценяваме ситуацията като трудна и враждебна сме по-склонни да правим отстъпки.

Твърдостта се свързва със сковаността и устойчивостта. Докосването на твърди предмети ни кара да преценяваме хората като по-сурови и по-твърди отколкото при докосването на меки предмети. Твърдостта също влияе на решенията. Ако седите в мек стол, това ще ви направи по-гъвкави и отстъпчиви, отколкото в твърд. Това означава, че дори нашият задник има влияние върху мислите и решенията ни.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Artem Chernyshevych, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар