9 юли 2010 г.

И чуждестранните анализатори критикуват икономическата политика на Борисов

От доста време българските макроикономисти сигнализират, че правителството на Бойко Борисов действа неадекватно. Това вече се вижда и от чуждестранните анализатори:
В деня, в който парламентът в София приемаше първата актуализация на бюджет от времето на Жан Виденов насам, авторитетният Виенски институт за международни икономически изследвания (WIIW) произнесе тежка присъда за досегашните действия на кабинета.

Те са погрешни, обещанията за стриктна данъчна политика са заменени с "разточително популистко харчене" в комбинация с прекалено задържане на плащанията към фирми, заради което се е задълбочил и удължил ефектът от глобалната криза в страната.

Ако грешната макроикономическа политика на България продължи, не може да се изключи ново влошаване на икономическата ситуация в страната, предупреждава докладът, цитиран от радио "Дойче веле".

В него [анализът] те [анализаторите] определят като относително добро здравето на българската икономика преди избухването на глобалната криза и смятат, че причините за сегашното й тежко състояние трябва да се търсят предимно вътре в страната.

Критиките са насочени към липсата на смислена стратегия и политика за справяне с кризата. Задържането на бюджетни плащания по държавни поръчки е предизвикало прекалено силно охлаждане на икономиката и е подкопало доверието на инвеститорите, обясняват от WIIW.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: kedy, sxc.hu

8 коментара:

  1. Коментар на коментара от Виена:
    "В него [анализът] те [анализаторите] определят като относително добро здравето на българската икономика преди избухването на глобалната криза и смятат, че причините за сегашното й тежко състояние трябва да се търсят предимно вътре в страната."

    И здравето, и болестта идват от един източник - чуждестранните инвестиции. Дойдоха, заляха ни с пари и си отидоха.

    А както казва Уорън Бъфет: "когато отмине вълната, се вижда кой си е сложил бански" :-)

    ОтговорИзтриване
  2. ми дай да изгоним инвеститорите и ще ни е чудно

    ОтговорИзтриване
  3. То пък едни инвеститори бяха ... По голямата част от тях - мръсни пари които минаха през БГ за да бъдат препрани още веднъж. Самият аз съм свидетел но това. Останалата част бяха вкарани в сектора на недвижимите имоти и се видя до къде доведоха тези "инвестиции". Третата група влязоха в банковия сектор. Каквото можа - се направи като спекулативни печалби и се изнесе. Това беше вълната за която говори и Бъфет. След нея се върнахме там където бяхме преди нея. Условията за инвестиции не се създават само с подходящи предпоставки за това....иска се и политика. И там и ролята на държавата....която някой се опитват да я зачеркнат от този процес. Но ....какъвто ни е едрия бизнес, такива са ни и политиците ...

    ОтговорИзтриване
  4. Държавата трябда максимално да се оттегли от икономиката (не напълно да не се хващате за дреболии). Условията за инвестиции се създават като държавата не се пречка на инвестирорите и осигурява спазването на закона.

    @Условията за инвестиции не се създават само с подходящи предпоставки за това....иска се и политика@ !?!? Ако има предпоставки какви политики трябват ?

    ОтговорИзтриване
  5. Чувал съм ....от една акушерка, че когато бизнесмени от някой големи икономики решат да инвестират в друга държава, те търсят и подкрепата на държавата. Освен че те тръгват да шетат и да проучват условията на съответния пазар, с тях тръгват и политиците. Използват се контакти връзки, лобизъм ....и т.н. Даже някъде съм гледал по телевизията ...правителствения самолет с държавния глава + една тумба бизнесмени , правят вояж на евентуалния нов пазар .... Така само ми е разправяла акушерката де ....Аз иначе незнам как стават тези неща.

    ОтговорИзтриване
  6. Йордане,

    не трябва да гоним инвеститорите. трябва да изгоним "анализаторите", които глупости.

    Инвеститорите трябва да привличаме, включително с активна дейност на държавата. Данъци - добре сме, но законов ред, инфраструктура, ОБРАЗОВАНА работна ръка - затова ни трябва държава.

    ОтговорИзтриване
  7. Георги, много си се объркал. В областите, които посочваш ИМА държава. И точно затова са зле.

    ОтговорИзтриване
  8. Данчо ....интересно кои са областите които са добре :) Тези в които няма държава. Може би свободното слово ??? Няма какво да се лъжем - нивото в държавата е едно и също навсякъде. Нима някой е доволен от развитието в някакъв сектор. Не визирам само икономиката ... Просто такъв е потенциала за всичко и това е реалността.

    ОтговорИзтриване