17 юли 2010 г.

Кой е най-щастлив от световното първенство по футбол в ЮАР?

Вероятно си мислите, че най-щастливи от световното първенство в ЮАР са испанците, защото спечилиха купата. Но ето какво показва изследване на Georgios Kavetsos от City University, Лондон и Stefan Szymanksi от Imperial College Лондон за влиянието на големи спортни събития върху щастието:
Изследването откри, че по-доброто от очакваното представяне в голям спортен шампионат не влияе значително на националното щастие на дадена страна.

Самото домакинство на световно или европейско първенство по футбол обаче има значителен положителен ефект върху населението на страната домакин.

Политиците, отговорни за наддаването за домакинство на събития последователно твърдят, че те генерират значителни дългосрочни икономически ползи, но в спортната икономическа литература има обилни доказателства, показващи че това не е така. Научните изследвания показват, че домакинството на големи спортни събития нито увеличава значително туризма, нито нивата на заетостта, нито регионалното икономическо развитие. Но публиката не наказва политиците на изборите за техните грешни твърдения. Повечето политици изчисляват, че домакинството на спортни събития може само да увеличи политическия им рейтинг.
Излиза, че най-щастливи от последното световно първенство по футбол са южноафриканските политици. Това обяснява защо кандидатстването за домакин на голямо спортно събитие се превръща в драматична политическа битка.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Robert Proksa, sxc.hu

1 коментар: