19 юли 2010 г.

Дянков и Борисов продължават да източват сребърния фонд при засилващ се публичен натиск

Кампанията ми за спиране на източването на сребърния фонд за пенсии от правителството на Бойко Борисов постепенно набира сила. Първо реагира сайтът Afera.bg, който публикува последния ми текст по темата. След това Велизар Енчев ми предостави възможност да говоря за източването в предаването му “Дискусионно студио” по телевизия СКАТ. Той дори ми даде идеята да публикувам отворено писмо до Симеон Дянков, което най-вероятно ще направя скоро.

БСП изглежда също откри горещата тема. При последния парламентарен контрол народният представител от левицата Михаил Миков е задал въпрос на финансовия министър за постъпленията във фонда. Стенограмата ще излезе след около седмица, но краткият отговор на Дянков, публикуван в сайта на Министерството на финансите, избягва въпроса за източването.

От вчера темата подхвана и в. "Дневник" (който наскоро писа за друг начин за източване - чрез приходите от приватизация):
Почти всички пари на Сребърния фонд – близо 1.7 млрд. лв., продължават да седят на нисколихвени депозити в БНБ и скоро няма да се мине към инвестирането им в по-различни и по-доходни финансови инструменти. Това стана ясно от отговорите, които "Дневник" получи от Министерство на финансите.
Накратко, източването продължава. Ето как става то. Парите на сребърния фонд се управляват от БНБ заедно с валутния резерв. По-голямата част от получиния доход обаче не отива, както е по закон, в сребърния фонд за бъдещите пенсионери, а в държавния бюджет и се харчи текущо от правителството. Формално средствата се водят на депозит в БНБ срещу минимална лихва (около 0.5%), а реализираната доходност от управлението на парите е значително повисока (3.8% за миналата година) Така само за 2009 г. правителството е източило 48 млн. лв. от парите на бъдещите пенсионери. Отделно, пропуснатите ползи само за миналата година са за 50-100 млн. лв. Това става в нарушение на закона, според който средствата на фонда трябва да се управляват при спазването на определени принципи, включително доходност и диверсификация.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

5 коментара:

  1. Ех, тази БНБ, какви ниски лихви дава :-)

    Предлагам да се направи депозит от 1,5 млрд.лв. в БАКБ:
    - ирландска банка с американско име;
    - 7,50% годишна лихва в евро и лева.

    Разбира се, за управляващи активите на фонда ще ни сложат нас двамата с Йордан. Мисля, че по 0,5% от управлявани активи годишно е разумна сума!

    Имам идея и за закупуване на акции на Химимпорт, но затова друг път :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Иначе последният път, когато държавата се заминаваше с активно управление (тогава на пасиви, бедни бяхме), беше прословутата сделка на Милен Велчев и Красимир Катев с дълга.

    Все още има спорове по нея:
    - 1 или 2 милиарда са загубите от нея;
    - в лева и в евро.

    ОтговорИзтриване
  3. И още:
    предстои да се изберат управляващи дружества на фондовете за рисково финансиране по програма JEREMIE.

    Леееко се притеснявам :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Не виждам къде е източването. Законът за Сребърния фонд (http://www.minfin.bg/bg/page/228) позволява трансферирането на дохода от управлението на средствата на фонда към държавния бюджет и прехвърлянето им към фонд "Пенсии". Ето и извадка:
    Допустими операции по сметките на фонда в Българската народна банка
    "Чл. 22. (1) Средствата на фонда се използват единствено за инвестиране с цел
    извличане на доходност и трансфериране на средства за бюджета на държавното
    обществено осигуряване за покриване на разходи за пенсии на фонд "Пенсии".
    (2) Трансферирането на средствата по ал. 1 се извършва от сметката на фонда към
    централния бюджет, откъдето сумите се предоставят по бюджета на държавното
    обществено осигуряване."

    ОтговорИзтриване
  5. @ Полина
    1. Парите въобще не идват във фонда, за да могат да се трансферират. Правителството ги взима директно от БНБ (парите са част от онези 355 млн.лв., които БНБ даде на правителството през април) и ги харчи за каквото си реши.
    2. Идеята е трансферите от фонда да започнат след 10-20 години когато изплащането на пенсиите ще бъде значително затруднено заради демографските характеристики на България.

    ОтговорИзтриване