20 юли 2010 г.

Какво ни държи на дъното?

Ако се чудите защо рецесията на Запад отмина преди година, а България е още в криза, вижте последните новини.

По всичко изглежда, че България ще плати скъпо за "ниската" цена на газа от Русия. Непрозрачните преговори не позволяват да разберем подробности, но навяват на мрачни мисли.

Напредъкът в усвояването на фондовете на ЕС е символичен. Надеждите, че европейските пари ще ни изтеглят от кризата се оказват напразни.

България вече спазва само един от маастрихтските критерии, а доскоро отговаряше на всички без един. От гледна точка на инвеститорите това означава висок риск и ниско доверие. Резултатът е висока безработица и ниски доходи.

Съдебната система продължава да не работи, въпреки развихрилата се полицейщина. Още по-актуален става въпроса кой ще ни пази от тези, които ни пазят.

Правителството е зациклило с реформите. Говори дясно, а действа ляво. Резултатът е прахосване на държавни пари, лоша администрация, нестабилна пенсионна система, некачествени образователни и здравни услуги.

Правителството не спира да изпраща противоречиви сигнали за промяна на данъците. Така то убива положителните ефекти от относително ниското облагане.

Единствените положителни новини са свързани с нереализирането на някои вредни идеи на управляващите, например ограниченията при продажба на земеделска земя.

Така не се излиза от криза, а се седи на дъното.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: rore_d, sxc.hu

8 коментара:

  1. Западно-европейските икономики започнаха да излизат от рецесията едва през третото тримесечие на миналата година, така че не е минала още една година.

    ОтговорИзтриване
  2. Криза означава стресово състояние по отношение на даден обект или проблем . В какво се изразява кризата в България ?

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. @ ghost
    а сега кое тримесечие е?
    криза използвам като синоним на рецесия

    ОтговорИзтриване
  5. Едва началото на третото ....т.е. имаме все още 2 месеца през които незнаем какви данни ще бъдат регистрирани. Отделно от това, на всички ни е известно че в БГ рецесията настъпи по късно, както и че излизането от нея е свързано с растежа на З.Европа.

    ОтговорИзтриване
  6. Мисля че има разлика между криза и рецесия и тя е ясна. Но когато за една страна се използва такъв синоним, това първосигнално действа в определено посока на читателя.

    ОтговорИзтриване
  7. @ ghost
    имате ли усещането, че икономиката е почнала да се възстановява?
    влязохме в рецесия с две тримесечия закъснение
    икономическа криза = рецесия

    ОтговорИзтриване
  8. Икономиката ни е доста по различна от тази на развитите страни. Така че чисто математически не може да са прави извод кога и нашата икономика трябва да започне да излиза от рецесията. Това както по горе написах е свързано с растежа на икономиките с които сме обвързани.А такъв растеж и при тях няма все още. Друг въпроса че до рецесията при нас растежа беше чисто от спекулативни движения, отколкото на растеж в реалната икономика.С две думи грешно е да правим аналог между развитието при нас и на Северо-Запад от Брегово. За мен просто нещата се върнаха в нормалното русло на развитие след 2-3 години на илюзорен бум. Няма нужда да припомняме на какво се дължи той. Нали ?

    ОтговорИзтриване