21 юли 2010 г.

ТОПИК: оценки на правителството и кой на кого тежи

Днес стартирам проекта ТОПИК (Тенденции, Оценки и Прогнози на ИКономистите). Информация за него (кой участва, какво включва, как се изчисляват резултатите и т.н.) можете да намерите тук. Започвам с оценките на макроикономистите за едногодишното управление на правителството.

Правителство: добър 3.5
Министри:
1. Росен Плевнелиев: много добър 5.1
2. Томислав Дончев: много добър 4.7
3. Цветан Цветанов: много добър 4.7
4. Сергей Игнатов: много добър 4.6
5. Николай Младенов: много добър 4.5
6. Симеон Дянков: добър 4.4
7. Нона Караджова: добър 4
8. Трайчо Трайков: добър 3.9
9. Маргарита Попова: добър 3.8
10. Бойко Борисов: добър 3.7
11. Анна-Мария Борисова: задоволителен 3.3
12. Аню Ангелов: задоволителен 3.3
13. Тотю Младенов: задоволителен 3.1
14. Александър Цветков: задоволителен 3
15. Вежди Рашидов: задоволителен 3
16. Мирослав Найденов: задоволителен 2.8
17. Свилен Нейков: задоволителен 2.8
18. Божидар Димитров: задоволителен 2.7

Ето и моите коментари по резултатите.

Оценката на макроикономистите за едногодишната работа на правителството е по-ниска от тази на населението в представителното проучване на НЦИОМ (3.8) и доста по-ниска от тази, която си даде премиера Бойко Борисов (5).

Най-високи оценки получават министрите, които правят или се опитват да правят реформи. Най-ниски оценки получават министрите, които отлагат реформите и министрите в министерства, които трябва да бъдат закрити.

Ако приемем, че задоволителната оценка означава лошо справяне със задълженията, то според икономистите Борисов трябва да уволни (или съкрати) осем министри.

Бойко Борисов съвсем заслужено получава по-ниска оценка от повечето му министри.

Макроикономистите опровергават мита, че Бойко Борисов е отличен премиер със слаб икономически екип. Оказва се, че не икономическите министри тежат на Борисов, а Борисов тежи на икономическите министри.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

10 коментара:

  1. "Идеята [на проекта]се базира на допускането, че хората, които професионално се занимават с макроикономически анализи разполагат с повече знание и могат да направят по-точни оценки и прогнози от останалите."

    За съжаление трябва да не се съглася с това твърдение.

    Прогнозите на българските макроикономисти за икономическия ръст в последната 1,5г. са рядко неточни. А това би трябвало да им областта на компетентност, нали?

    В тази връзка ще се въздържа да приема тяхните оценки за по-компентентни от тези, на когото и да е било.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Да се върнем малко назад:
    http://www.dnevnik.bg/pazari/2009/05/13/718617_svivaneto_na_bvp_moje_da_nadhvurli_i_nai-loshite/

    Има и отправка към свързани стати с конкретни прогнози. Любимата си остава за икономически ръст през 1-во тримесечие на 2009г. (Обръщам внимание: "прогнозата" е направена в началото на май, когато трябва да си сляп да не виждаш кризата около себе си и при куп междинни данни за икономиката.)

    Ааа, да не забравим и песимистичната прогноза на ЦИР за 2009г.: 2% спад.

    Нямам време да потърся прогнозите за 4-то тримесечие, но и там цареше бурен оптимизъм.

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм с първия коментар. Би ми било интересно да разбера от какво призтичат повечето знания на цитираната група хора.

    ОтговорИзтриване
  5. @GHOST

    Те хората разполагат с повече знания, сериозно.

    Но това не означава, че правят по-точни оценки и прогнози. Да прилагаш знанието не е лесна работа.

    Да не забравяме, че работа на икономистите е основно да обясняват какво се е случило. Което не е малко.

    ОтговорИзтриване
  6. Икономист е много общо понятие. Икономисти под път и над път. Да не ти изброявам всичките счетоводители, деловодители, стоковеди, маркетинг, мениджмънт и т.н. Самият аз съм икономист. Всеки обаче сам определя нивото на познание което натрупва. А източниците на информация - всички имаме еднакъв достъп до тях. Оттам нататък всеки може да направи анализ и преценка. Знанията са достъпни за всекиго и сме свидетели на пълната неграмотност на всички тези вездесъщи анализатори и гурута.

    ОтговорИзтриване
  7. Такава анкета е много добра идея! Тъй като България е малка икономика, за нея има по-малко прогнози от чуждестранни институции, а пък и те често се правят по инерция, без да се гледат спецификите на икономиката. От друга страна, българските икономисти, следейки я в дълбочина, могат да дадат доста по-точни прогнози (колкото и условна да е една прогноза). Така че идеята да се направи "български икономически консенсус" е страхотна

    ОтговорИзтриване
  8. консесус .... звучи ми невъзможно за България

    ОтговорИзтриване
  9. Също така, но сигурно весе сте го планирали, ще е добре, прогнозите, особено за БВП, да бъдат представени не само като средна величина, но и по това кой икономист как е прогнозирал, както правят Consensus Economics и Focus Economics

    ОтговорИзтриване
  10. @ Georgi Kantchev
    За съжаление не мога да пусна информация за прогнозите на отделните макроикономисти. Това е цената да има участници от БНБ. А аз много исках да има хора от БНБ, защото там е концентрирано голямо знание.

    ОтговорИзтриване