24 юли 2010 г.

Какво се случва когато идеите правят... секс?

Ние българите имаме сериозен дефицит на знание, оптимизъм и сътрудничество. Те винаги са важни, защото водят до просперитет, но са особено важни сега, когато сме в криза, при това не само икономическа. Презентацията на английския писател и журналист Мат Ридли (автор на книгата "Рационалният оптимист"), направена наскоро на конференция на TED, може да запълни важна част от тези дефицити. Тя е не само полезна, но и забавна:
"Когато бях студент през 70-те години в Оксфорд, бъдещето на света беше мрачно. Бързото увеличаване на населението изглеждаше неспираемо. Глобалният глад беше неизбежен. Епидемия от рак, причинен от химикалите в околната среда щеше да съкрати живота ни. Киселинния дъжд падаше върху горите. Пустинята напредваше с 1-2 мили годишно. Петролът свършваше. А ядрената зима щеше да ни довърши. Нищо от нези неща не се случи.

И удивително, ако погледнете какво наистина се случи през моя живот, реалният среден доход на човек на планетата се утрои. Продължителността на живота се повиши с 30%. Детската смъртност падна с две трети. Производството на храна на човек се качи с една трета. И всичко това във време, когато населението се удвои. Как станахме единственият вид, който става по-благоденстващ когато става по-гъсто населен?

Мисля, че за да си отговорите на този въпрос трябва да разберете как хората събират техния интелект и дават възможност техните идеи да се комбинират и прекомбинират, да се срещат и даже да се чифтосват. С други думи трябва да разберете как идеите правят секс.

Как еволюцията прави кумулативни комбинаторни неща? Ами използва сексуалната репродукция. В един несексуален вид ако вземете две различни мутации в различни същества, единият трябва да е по-добър от другия. Единият изчезва, за да оцелее другия. Но ако имате сексуален вид тогава е възможно един индивид да наследи двете мутации от различни родословия. Сексът дава възможност на индивида да вземе генетичните иновации на целия вид. Не е ограничен от неговия собствен род.

Какъв е процесът който има същия ефект в културната еволюция, какъвто сексът има в биологичната еволюция? Аз мисля, че отговорът е размяната, навикът да разменяме едно нещо за друго. Това е уникална човешка черта. Никое друго животно не го прави.

Шимпанзетата, китовете, този вид същества, имат култура. Те се учат на традиции, които се предават от родителите на потомството. Разликата е, че тези култури никога не растат, не акумулират, не стават комбинаторни. И причината е, че няма секс, няма размяна на идеи. Групите шимпанзета имат различни култури в различните групи. Между тях няма размяна на идеи.

Има и други животни, които работят един за друг. Мравките са класически пример; работниците работят за кралицата а кралицата работи за работниците. Но има голяма разлика и тя е, че това се случва само в колонията. Няма работа един за друг между колониите. И причината за това е, че има репродуктивно разделение на труда. Тоест те се специализират при възпроизводството. Кралицата върши цялата работа. В нашия вид ние не харесваме да правим това. Нещото, което настояваме да правим самите ние, е възпроизводството. Дори в Англия не оставяме възпроизводството на кралицата.

Ние имаме възможност чрез специализацията и размяната да си повишим взаимно стандарта на живот. Търговията при хората е 10 пъти по-стара от земеделието. Размяната между групите се случва още преди сто хиляди години. Какво се случва когато прекъснете размяната между хората? Отговорът е, че не само се забавя технологичния прогрес, но всъщност има връщане назад.

Човекът, който е правил каменното сечиво е знаел как да го направи. Но кой знае как се прави компютърна мишка? Никой, буквално никой. Ние всички знаем малки части, но никой от нас не знае цялото. Чрез размяна и специализация сме създали възможността да правим неща, които дори не разбираме.

За едно общество значение има колко добре хората комуникират техните идеи и колко добре си сътрудничат, а не колко умни са отделните индивиди. Обмяната на идеи, срещата и чифтосването на идеи между тях е това, което води до технологичен прогрес."
Винаги съм подозирал, че светът е порно и порното е светът, но сега Мат Ридли ми даде и доказателства. Но ако оставим шегата настрана, един от важните изводи (основният, разбира се, е, че сексът на идеи води към просперитет) от презентацията е, че всяка намеса на държавата в свободната размяна пречи на секса на идеи и оттам на благоденствието на хората. Затова държавата просто трябва да спре да се меси в личния живот на идеите.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

1 коментар: