30 юли 2010 г.

Къде е световната икономическа криза на Бойко Борисов?


Когато на премиера Бойко Борисов му се налага да се оправдава за безобразията, които забърка във финансовата сфера, той прехвърля вината на някой друг. Първо беше правителството на Сергей Станишев. След това включи и всички правителства от прехода. А напоследък изнесе вината навън. Когато говори за икономика и финанси Борисов се оплаква, че управлава в условията на тежка световна криза. И фенове на "българския Уго Чавес" повтарят това без да мислят или да проверят фактите.

А ето какво показват данните. Според последните прогнози на МВФ тази година световната икономика ще порасне с 4.6%, а през 2011 г. - с 4.3%. Всички региони и големи икономики растат, включително еврозоната и Централна и Източна Европа. От графиката на МВФ ясно се вижда, че светът е бил в рецесия само през първото полугодие на миналата година и вече цяла година глобалната икономика расте. Тоест световната икономическа криза е само в главата на Бойко Борисов и неговите фанатични фенове.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Графика: МВФ

19 коментара:

  1. Да можеше някак си върху тази картинка да се нарисува и нашата крива на БВП, щеше да е много показателно чии точно са безобразията.

    ОтговорИзтриване
  2. :) така е , но когато трябва да очерниш нещо, не се подбират средства

    ОтговорИзтриване
  3. http://www.investor.bg/news/article/103459/130.html

    ОтговорИзтриване
  4. Нашата крива не може да се нарисува, защото НСИ, неясно защо, не изчислява сезонно изграден тримесечен БВП спрямо предходното тримесечие.

    Иначе безобразията са и на предишното правителство, и на сегашното, но на умряло куче нож не се вади.

    Критиките срещу сегашното правителство имат смисъл, защото го притискат да не прави неразумни неща.

    ОтговорИзтриване
  5. http://www.investor.bg/news/article/103133/130.html

    http://profit.bg/news.php?id=67518

    Прогнозите за растеж са МВФ, а както знаем той е само средство за шантаж на цели икономики и поставянето им поза партер за нуждите на собствениците на Фонда. Прогнозите им се менят по често и от тези на министър Дянков. И никога не са верни. Реалните цифри говорят друго. Разтежа според мен който ни интересува е този на Еврозоната. Дори и МВФ прогнозират за тази година 0.8% ръст. А той ни вълнува тъй като повече от 60% от икономиката ни зависи от зоната и нейното възстановяване.

    ОтговорИзтриване
  6. Така е ! Съгласен съм. Но кагото само критикуваш а не предложиш нещо алтернативно и адекватно .... критиките ти не струват. Всеки може да критикува. Особено некомпетентния.

    ОтговорИзтриване
  7. :-) виждам, че силно си се повлиял от социализма
    в учебниците тогава пишеше за разни мислители, че критикували капитализма, но не предлагат решение - социализма :-)

    иначе аз постоянно предлагам решения, но трябва да имаш очи да ги видиш - накратко икономическа свобода; зад нея стои толкова много, колкото не знам дали можеш да си представиш, но то е съвсем конкретно и засяга всеки икономически въпрос

    не мярваш на мвф, ето прогнозите в евростат
    http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/table.do?tab=table&init=1&plugin=1&language=en&pcode=tsieb020
    в еврозоната няма рецесия

    не 0.8%, а 1% прогнозира МВФ

    линковете, които ми изпращаш потвърждават моята теза, че има растеж на икономиката, а не рецесия

    ОтговорИзтриване
  8. Да . Има растеж, но не и такъв какъвто го пишеш ти. Къде видя 4,5 % в Европа ??? 0,8 или 1 % - това е само прогноза. Нека изчакаме края на годината - не е далеч, за да видим колко пъти ще се сменят прогнозите на МВФ. В соц. учебниците никога не е пишело за МВФ. Тогава фонда въобще не е бил коментиран. Това че той влиза в инструментариума за манипулиране на малките икономики си го казват самите братя американци. Никой не открива топлата вода. Апропо , министър Дянков идва от тези среди.
    Интересно е да науча един пример за икономическа свобода към който можем да се стремим. Няма такова нещо като свободна икономика. Може би е имало в първите години на зараждането на капитализма в UK. И толкова ... Свободната икономика е само в теорията. За свободната икономика попитай някой предприемач от реалния сектор. Той ще ти разкаже повече.

    ОтговорИзтриване
  9. абе ти май просто искаш да се намираш на приказка...
    ама аз нямам време за това

    ОтговорИзтриване
  10. виж и това
    http://iordanmateev.blogspot.com/2010/04/blog-post_8553.html

    ОтговорИзтриване
  11. Ами ти сам потвърди моята теза ... :) Защо тогава публикуваш прогнози на МФВ, след като не вярваш в тях ? Противоречиш си. Аз казвам очевидни неща, както си прочел и коментарите ми на предишните ти постинги - разсъжденията в тях са манипулативни. :))

    ОтговорИзтриване
  12. имам чувството, че си говориш с някой друг и четеш други текстове
    прогнозите на мвф са грешни, но не в посоката, която ти си мислиш, те обикновено са песимистични, тоест по-вероятно е растежът да е по-голям

    ОтговорИзтриване
  13. Не говоря с никой. Просто коментирам написаното тук. Къде се съгласявам , къде - не. Така както аз го виждам от моята позиция и според моите разбирания. За прогнозите на МВФ много добре разбираш какво искам да ти кажа, но ти се правиш че не схващаш.

    Ето ти и прогнозите в началото на 2009 г. за БВП на РБългария :

    Правителство на България 2.1%
    Европейска Комисия -1.6%
    БНБ -2%
    Уникредит -3%
    МВФ -3.5%
    Фич -5.5%

    Ако МВФ са били песимистични, то какво ли е било оптимистичното им очакване ??? Сам можеш да си намериш данни за реални БВП в края на годината и да видиш че тези прогнози 5 пари не чинят. Да припомня че прогнозата за растеж от 2 пункта е на предходното правителство, което няма вина за нищо ...

    ОтговорИзтриване
  14. мога да ти дам много примери за обратното, но това се отдалечава от темата
    не забравяй, че вече е трето тримесечие, тоест може да се прогнозира много по-точно отколкото в началото на годината
    ти твърдиш, доколкото разбирам, че има рецесия. в този случай заключението в текста се отнася и за теб.

    ОтговорИзтриване
  15. да. има примери и за обратното. и това доказва твърдението че на прогнозите на МВФ не може да се разчита. те са силно манипулативни. служат единствено за техни цели, т.е. за да убедят дадена икономика че има нужда те да влязат там. но това както каза е встрани от темата. основната ми мисъл е че не бива избирателно да се използват данни за да се изкарва на повърхността определена теза. ОК. Да вземем за пример UK. Излезе ли тя от рецесията и какъв е растежа на БВП ?

    ОтговорИзтриване
  16. И какво, сравняваш 2% ръст след 8% спад с някакво предишно ниво?! Ако ти е трудно да смяташ, дори само след 1 година такъв спад, значи че в следващата година има -6.2% спад на приходите спрямо очакванията, и 4.1% увеличаване на разходите, откъдето идва целия проблем. А това е само при година спад, а както се вижда на графиката спада е повече от година.

    ОтговорИзтриване
  17. @ P Mitchev
    хич не сте разбрали графиката

    ОтговорИзтриване
  18. Да. Графиката всеки я интерпретира според своите разбирания.Може и да не сме разбрали, а може и автора да не е обяснил както трябва. Има и нещо друго. Не се дава обяснение откъде идва този растеж в западно-европейските икономики. Все пак картината трябва да бъде максимално пълна.

    ОтговорИзтриване
  19. Какво точно не съм разбрал? Сметни колко е 1 * 0.92 * 1.02 и кажи дали прави 1. А разходите все пак не спят и се влияят от инфлацията.

    ОтговорИзтриване