31 юли 2010 г.

Социалните държави на Потьомкин


"Дневник" е публикувал текст на френския икономист Ги Сорман, който много се надявам да стигне до национал-социалиста Волен Сидеров, социалиста Сергей Станишев, левия (доскоро представящ се за десен) популист Бойко Борисов и всички социалисти в България:
Хората в Европа разбраха, че програмите за финансово стимулиране за 2008-2009 г., които трябваше да предотвратят задълбочаването на кризата, всъщност донесоха по-голямо задлъжняване, а не повече работни места.

Истината, която политиците (засега с изключение на Дейвид Камерън) не искат да признаят, е, че блатото, в което е затънала Западна Европа, е различно от това на САЩ. "Старата Европа" се намира насред сурова и упорита криза на социалната държава, каквато обикновеният европеец не познава.

Щедрите пенсии, помощите за безработни, здравните осигуровки и всички останали социални програми, които правеха Европа комфортно място за живеене, бяха придобити по време на икономически и демографски подем. Днес, след едно поколение на икономическа и демографска стагнация, социалната държава може да бъде финансирана само чрез натрупване на публични дългове. Финансовите пазари, стреснати от глобалната криза, ще спрат да поддържат днешната ситуация, която може да се сравни с тази на Потьомкин. В нея социалните придобивки се превърнаха в куха фасада, подпирана от дефицити.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: foxumon, sxc.hu

1 коментар:

  1. Този французин е написал пълни простотии ... Няма криза в Западна Европа. Справка - всички статии в този блог :))

    ОтговорИзтриване