27 юли 2010 г.

Иновативността на българския чиновник и една алтернативна иновация

Вижте поредната безумна иновация на българския чиновник:
Такса иновации може да плащат всички фирми с над десет души персонал, които според последните данни на Националния статистически институт са около 25 хил. Това е една от идеите, които министерството на икономиката смята да включи в новия закон за националния иновационен фонд, който се подготвя в момента.

"Таксата ще важи за всички фирми и все още обмисляме дали да е процент от приходите или от печалбата им. През нея ще се финансира Националният иновационен фонд", каза шефът на дирекция "Икономическа политика" във ведомството Юлиян Николов. Той добави, че се предвиждат и данъчни облекчения за компаниите, инвестиращи в научна и развойна дейност.

Целта на закона, който е заимстван от Унгария, ще е да стимулира иновациите, които са приоритет и в разработената от министерството стратегия за развитие на икономиката. "Неиновативните фирми не могат да оцелеят", каза Николов. Първият вариант на закона ще е готов през есента, заяви министърът на икономиката Трайчо Трайков.

С приходите от таксата, които влизат в него, министерството предвижда да подпомага на проектен принцип частните инвестициите в наука и нови технологии. Собствените средства, вложени от компаниите в такава дейност, ще се приспадат от таксата. "Разходите за иновации ще се признават на 200%, като така ще се намали печалбата на дружествата и те ще плащат по-малко данък печалба", обясни още Николов.

Според него не става въпрос за данъчна тежест, тъй като парите няма да влизат в държавния бюджет.
Първо, това не е такса, а данък. Такса има тогава, когато срещу платените пари фирмите получават услуги. Когато държавата взима пари от някого, за да дава на друг, става дума за данък.

Второ, премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков многократно обещаха да не вдигат данъци.

Трето, ниски данъци без привилегии за избрани групи са по-малко вредни за икономиката от високи данъци с куп привилегии.

Четвърто, самата идея на пръв поглед изглежда благородна, но всъщност вредите, които ще нанесе, включително заради изкривяването на пазарните стимули и допълнителната бюрокрация, значително ще надхвърлят евентуалните ползи.

Пето, създават се нови условия за корупция.

И накрая, чиновниците в икономическото министерство се опитват да си намерят доходоносни занимания и да оправдаят съществуването на паразитната структура, в която работят. А тази структура отдавна трябваше да бъде закрита. В България финансовото министерство е и икономическо. Точно сега е момента да се направи реално свиване на администрацията като се закрие цялото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма. Ето им на чиновниците истинска иновация, която ще е полезна за цялата българска икономика.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Raja R, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар