26 юли 2010 г.

Дянков ни сервира поредната порция нестабилност

След като провали бюджетите за 2009 г. и 2010 г. и така затвори вратата на България за еврозоната, финансовият министър Симеон Дянков рискува да провали още един бюджет на държавата. В проектобюджета за 2011 г. той е заложил 3% икономически ръст. А българските макроикономисти прогнозират 1.3% растеж на икономиката. Тоест прогнозата на Дянков изглежда твърде оптимистична. Това означава, че той отново надценява приходите и оттам, отново подценява бюджетния дефицит. Следователно през 2011 г. е много вероятно пак да се прави актуализация на бюджета и дефицитът за трета поредна година да надхвърли 3% от БВП. От гледна точка на българските граждани това означава нестабилност, а оттам и ниски доходи.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

6 коментара:

  1. Нищо не се споменава обаче за бюджетните разходи .... Може да е предвидил съответното съкращение :)

    ОтговорИзтриване
  2. в интервюто за дневник Дянков казва, че дефицитът ще е 2.5%. Ако макроикономистите се окажат прави за растежа, тогава дефицитът автоматично отива над 3%, разбира се, ако няма някакъв реален буфер (а не просто отлагане на плащанията).

    ОтговорИзтриване
  3. Публикацията ми изглежда манипулативна.
    От една страна, бюджетът е продукт на Правителство и Народно Събрание - и двата са колективни органи - и е следствие на Политика.
    От друга страна, Политика изглежда не се определя от министъра на финансиите.
    От трета страна, Проект за Бюджет е Модел.
    Може да го изследвате, критикувате, харесвате, подобрявате ...

    ОтговорИзтриване
  4. Фискалната политика се определя от министъра на финансите

    ОтговорИзтриване
  5. МВФ очаква за Европа: "Това е отразено в прогнозата за само 1 процент растеж тази година и 1.5 процента през 2011." - http://stroitelstvo.info/prices/2010/04/22/890964_mvf_zavishi_prognozata_si_za_svetovnata_ikonomika/
    Дянков е оптимист - България ще има два пъти по-голям растеж. Това действително изглежда не оптимистично, а глупаво.

    ОтговорИзтриване