7 юли 2010 г.

Най-добрата стратегия на държавата

Спомняте ли си някоя успешна стратегия на държавата? Аз не. Всеки министър прави поне една стратегия. И тя никога не произвежда желания резултат. В образованието, здравеопазването, отбраната и къде ли не. Резултатът от всичко това е една полусоциалистическа относително бедна икономика и една държава, която прахосва половината от бюджета си.

Стратегиите на държавата влязоха и в личния живот нахората. Например тази на Емилия Масларова за насърчаване на раждаемостта. Която също не проработи. Или стратегията за насилствено окрупняване на земята. Която сегашното правителство на Бойко Борисов се опитва да прокара в нарушение на правото на собственост.

И въпреки постоянните провали, клишето, че на държавата й липсва стратегия продължава да действа. Хората масово искат стратегии и правителството им ги доставя. Само днес прочетох за две нови държавни стратегии - за енергетиката и за икономиката:

България потвърждава участието си в "Южен поток" и дори благодарение на него ще утрои приходите си от транзитни такси, прогнозира премиерът. Газопроводът не фигурира обаче в разработената от икономическото министерство енергийна стратегия на България, представена миналата седмица.

България трябва да стане входна врата в ЕС за търговските потоци от Азия и най-вече от Китай. Това е част от стратегията за развитието на българската икономика, представена вчера от ресорния министър Трайчо Трайков пред Съвета за икономически растеж.

Това са поредните безсмислени документи, които няма да бъдат изпълнени поради една проста причина. Правителството прави стратегии за неща, които са извън неговите функции. Не е работа на държавата да се прави на предприемач, нито да се бърка в личния живот на хората. Затова най-добрата стратегия на държавата е да спре да прави стратегии. И да направи така, че бизнесите и хората да имат благоприятни условия да правят и реализират своите собствени планове и стратегии.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Colin Brough, sxc.hu

7 коментара:

  1. Незнам за останалите данни, понеже съм умарен тази вечер, но си дадох усилие да проверя данните за раждаемостта в България.Според НСИ откакто Масларова е била министър досега, раждаемостта непрекъснато се е повижавала.

    Риша тези редове без да имам пристрастия към Масларова.

    Лека вечер.

    ОтговорИзтриване
  2. ето малко повече информация за раждаемостта
    http://iordanmateev.blogspot.com/2010/03/blog-post_1088.html

    ОтговорИзтриване
  3. :) Да. Така е .... Позволявам си да цитирам :
    "Все още няма официална статистика, която да ме подкрепи, но всяка акушерка ще ви каже, че родилните домове, за разлика от предишни години, са полупразни ..... "

    Това е от рода - един втори братовчед, на стринкината ми баба , чул как зълвата на негов комшия казва че май видяла ..."

    ОтговорИзтриване
  4. ако НСИ не каже нещо, значи го няма :-)

    ОтговорИзтриване
  5. а щом акушерката е казала, значи НСИ по добре да си мълчи ... имам един приятел - охрана в НАП....трябва да го попитам за бюджетния дефицит ....какъв ще бъде в края на годината .... какво да чакам други източници ?!?

    ОтговорИзтриване
  6. надявам се, че просто се майтапиш

    ОтговорИзтриване
  7. За въпроса ми към портиера на НАП -да .... Но за останалото - не ... Това което си написал е хубаво като идея, но е неприложимо. Всъщност цялата идея за държавата се гради върху това. Иначе за какво ти е въобще държава. На практика не познавам такава държава която на прави стратегии или доктрини. Независимо в чия полза са те.

    Останалото са само приказки за революции ...

    ОтговорИзтриване