28 юли 2010 г.

Защо метеоролозите са по-облагодетелствани от икономистите?


Икономическите прогнозите са по-трудни отколкото можете да си представите. Вижте какво пише за тях британският икономист Тим Харфорд, автор на The Logic of Life и Undercover Economist и редактор във в. "Файненшъл таймс":
В края на 2007 г. "Файненшъл таймс", в своя обичаен поглед към предстоящата година, обяви, че "САЩ ще бъде на ръба на рецесия в началото на 2008 г. и трябва да избегне накланянето към пропастта". Поглеждайки назад можем печално да се насладим на тази прогноза не защото е доказано грешна, въпреки че е, а защото тя беше грешна дори когато беше публикувана. Рецесията всъщност започна през декември 2007 г., точно когато "Файненшъл таймс" обявяваше, че тя въбще ще започне. Ако перифрацираме старата шега, "прогнозирането е много трудно дори когато не е за бъдещето".

Това е още една причина да съжаляваме икономистите. Синоптиците могат да хвърлят поглед през прозореца ако искат да разберат какво е времето сега. Икономистите трябва да чакат. На Националното бюро за икономически изследвания отне почти година, за да обяви, че рецесията е започнала в края на 2007 г. Икономистите от Федералния резерв или Bank of England имат незавидната работа да установят лихвени нива за икономика, за чието текущо състояние могат само да гадаят.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: adamsmithjr, flickr

1 коментар:

  1. Хех. Просто метеорологията е наука, а икономиката не е. Затова метеоролозите правят прогнози (на природни явления и процеси), докато икономистите гадаят (накъде ще се люшне човешката алчност и глупост).

    ОтговорИзтриване