3 юли 2010 г.

Икономика на марихуаната II

Веднага след като пуснах "Икономика на марихуаната" открих в "Ню Йорк Таймс" обширен текст под заглавие "Когато капитализмът срещне канабиса" за легалния бизнес с марихуана в Колорадо (тук има интересно видео по темата). Ето подбрани части от текста:

Един от най-странните експерименти в новата история на американския капитализъм се развива в Рокис: първият опит в страната за пълна регулация, лицинзиране и облагане на търговията с марихуана с цел печалба. В Калифорния собствениците на аптеки за медицинска марихуана работят без печалба, но пионерите на канабиса в Колоради са свободни да пълнят джобовете колкото могат, стига да спазват регулациите.

Производителите на трева, свикнали единствено на кешови транзакции, са шокирани когато им плащат с чекове и им искат касова бележка.

Уловката е, че има много правила, а още повече се очакват в следващите няколко месеца.

В Колорадо, където конституционна поправка легализираща медицинската марихуана беше приета през 2000 г., се появиха стотици специализирани аптеки и се оказа, че стряскащ брой граждани имат "остра болка", най-популярното от осем състояние, които могат да се лекуват легално с едно време демонизираната трева.

Над 80 хил. души тук сега имат сертификати за медицинска марихуана, които са по същество рецепти, а в продължение на месеци нови желаещи се записват с темп от около 1000 човека дневно.

Американците харчат около 25 млрд. долара годишно за марихуана според икономиста от Харвард Джефри Мирон, което дава известна идея за популарността на този наркотик [това прави средно по над 80 долара годишно на американец за марихуана].

Говорител на Националната организация за реформата на законите за марихуана казва, че хедж фондове и компании за финансови услуги започват да звънят наоколо и да душат за възможности за бизнес.

Най-добрите аптеки в Баулдър показват техните продукти в стъклени витрини като в магазини за бижута или скъпи пекарни. На хората зад тези витрини им харесва да се възприемат като сомелиери, въпреки че имената на сортовете за продажба никога не могат да се сбъркат с шардоне: "Балонена дъвка", "Кисел куш" [Hindu Kush e планинска верига в Афганистан], "Дар от бога", "Пурпурния цвят на дядо" и "Син скункс".

"Това ще ви изстреля за лупинг", казва Майкъл Белигам, собственик на аптека за медицинска марихуана в Баулдър, който държи буркан с "Джак Изкормвача", един от повече от дузината видове, които продава. "Много е сериозно, много силно, отива директно във вашия мозък".

Някои собственици на аптеки отказаха интервюта. Много от тях все още се опитват да свикнат с идеята, че това, което правят е легално.

Марихуаната произведение на изкуството е плътна и глинеста и се дава в екзотични форми на трева и лавандула - като рошав килим, направен в джунгла. Повечето клиенти купуват по грам или два при посещение, а много аптеки предлагат карти за лоялни клиенти - купете много и вземете известно количество безплатно. Ако пушенето не ви харесва, има много трева за ядене, като бисквити, фъдж, масло, шоколад, мъфин, кафе и сладолед.

Един паунд [454 грама] марихуана може да се продаде на дребно за между 5.5 хил. долара и 7.5 хил. долара. Да се купи това количество на едро ще струва около 4 хил. долара. Отгледайте я сам и същият паунд ще струва само 750-1000 долара.

Медицинските измерения на тази индустрия изглеждат във вечно напрежение с нейните корени. Всички служители на специализираните аптеки звучат напълно искрени за здравните ползи от марихуаната и всеки си има историйка за един възрастен човек, чиято хронична болка на гърба е изчезнала, когато е бил запознат с лечебната сила на "Киселия дизел".

Съдейки от трите дни на посещения в една дузина места, специализираните аптеки се посещават основно от хора на възраст от 20 до 30 години. И когато ги попитате, всички те казват, че имат болест - безсъние, менструални болки, или цяла гама от болезнено звучащи костни проблеми.

Малък брой лекари одобряват повечето от сертификатите и д-р Боланд е един от най-плодовитите от всички тях. Само за една година работейки три дни седмично в Relaxed Clarity, той е видял 7 хил. пациенти, всеки от които е платил средно 150 долара за посещение. Той вади калкулатор и прави бърза сметка. Това е повече от 1 млн. долара за 12 месеца.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Mateusz Atroszko, sxc.hu

1 коментар:

  1. още информация може да се намери и на сайта на CNBC
    http://www.cnbc.com/id/28281668/ мислия, че темата е много интересна...

    ОтговорИзтриване