13 август 2010 г.

Как авторитаризмът на Путин опожарява и убива?


Защо кметът на Москва Юрий Лужков не желае да си прекъсне почивката заради пожарите в Москва? Защо местните власти бездействат или действат неадекватно при бедствие? В. "Дневник" публикува силен текст на Евгения Албац, главен редактор на "Новое время", според който драмата с пожарите в Русия се дължи на авторитарния режим на Владимир Путин. Ето избрани части от него:
Но нито Лужков, нито всеки, който би заел мястото му, трябва да се притеснява за одобрението на избирателите си, защото кметът на Москва се посочва от Кремъл, вместо да се позволят свободни и честни избори - практика, установена преди няколко години от тогавашния президент Владимир Путин за подобни важни позиции в цяла Русия.

Друг пример за това е Нижегородският регион, едва на 400 км източно от Москва, който бе тежко засегнат от горещините и пожарите.

Хора, изгубили домовете, дрехите и всичко останало, се оплакват на премиера, че регионалното и местното правителство не ги е предупредило за приближаването на пожарите. На практика не е имало пожарни автомобили.

"Никой дори не се опита да ни спаси", проплакаха хората пред Путин, придружаван от губернатора Валерий Шанцев.

Седмица по-късно бе официалната церемония за началото на втория мандат на губернатора Шанцев. Подобно на други руски губернатори, той не е избран от онези, които живеят в региона. Той е назначен от президента и не носи пряка отговорност пред хората, на които се предполага, че служи.

Специалистите обвиняват лекомислено въведеният през 2007 г. закон, който съкращава 90% от горските пазачи. Законът е предложен от правителството и минава бързо в Думата, където партията на Путин контролира две трети от гласовете.

Малко преди вота, председателят на Думата заяви, че парламентът не е място за разисквания. Така, законът мина без никакво обмисляне или дискусия - и сега руснаците изживяват последствията от това.
Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Снимка: Wikipedia

Няма коментари:

Публикуване на коментар