14 август 2010 г.

Още колко убити са нужни, за да се легализират наркотиците?


Поредната престрелка между армията и наркомафията в Мексико вчера завърши с 11 убити:
Нарковойната в Мексико е отнела живота на над 28 000 души от встъпването в длъжност на президента Фелипе Калдерон през декември 2006 г.

През последните седмици политици и бившият президент Висенте Фокс излязоха с екзотичното предложение наркотърговията да се узакони, за да паднат цените и незаконната търговия да стане по-малко печеливша.
Легилизирането на наркотиците съвсем не е екзотична идея. От много години разумните сили по света настояват за това. Например британският The Economist периодично излиза с големи статии в подкрепа на легализацията. Анализизът на изданието показва, че загубите от забраната са много по-големи от ползите.

Забраната на наркотиците създава престъпност и води до война, която няма край. Защото докато има търсене на наркотици ще има предлагане независимо от всичко. Това го доказва и практиката. И в най-добрия случай държавата ще "овладее" наркопазара, както в САЩ и Великобритания например. Но тогава има срастване между държавата и престъпността, което виждаме в България и знаем от опит, че също не е добро решение.

Ако някой е решил да се самоубие, независимо дали с наркотици, или с автомобил, или като скочи от високо, или като се удави в алкохол, той не може да бъде спрян със забрана. Вместо да се опитват да ограничават предлагането на наркотици, което доказано не работи, правителствата трябва да се фокусират към ограничаване на търсенето, например чрез образование и информационни кампании.

Легализирането на наркотиците не е идеалното решение. Но няма по-добро.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.
Илюстрация: Mateusz Atroszko, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар