16 август 2010 г.

Бавната смърт на българското висше образование


Българското висше образование е затънало в тежка криза, от която не се вижда изход. Повечето ректори твърдят, че причината е недостига на пари. Те ни внушават, че образованието е специално и на него не може да се гледа като на пазар. И колкото повече пари се вкарват, толкова по-добре.

Всеки разумен икономист обаче ще ви каже, че това не е така. Защото хората реагират на стимули и ако те са поставени грешно, резултатите ще са лоши независимо от вложените ресурси.

Българското висше образование е кофа без дъно, защото стимулите там са напълно сбъркани. То е почти задушено от държавата, която не само е собственик на почти всички висши училища, но и не позволява свободен пазар и честна конкуренция. Висшето ни образование е сред няколкото публични системи, които вместо по пазарните правила, все още функционират на основата на социалистическата теория. И резултатите са налице:
Въпреки че имат възможност, големите университети няма да въведат платено обучение, защото няма да им е изгодно. Другата причина е, че не могат да запълнят местата и за държавната поръчка.

От СУ "Климент Охридски", които подеха кампанията за връщане на платеното обучение, също най-вероятно няма да го въведат.
Очевидно много хора вече разбират защо възпитаници на българските ВУЗ-ове не могат да си намерят работа по специалността и извършват дейности, като продажбата на плодове и зеленчуци на пазара, за които e достатъчно основно образование. Не случайно все повече българи предпочитат да плащат на университети в чужбина, отколкото да учат безплатно или с минимални такси в България.

Тази ситуация изисква кардинални мерки - приватизация на висшите училища, свободна конкуренция между частните университети и закриване на Министерството на образованието и всички държавни институции, свързани с висшето образование. Но не вярвам това да се случи в обозримо бъдеще. Защото дори и дребните реформи срещат огромна съпротива. А българската държава предпочита да се занимава с въпроса дали да има университет в Перник или не.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар