30 август 2010 г.

Дефицитът на народа


Обикновено сме силно критични, включително и аз, към правителствата и политиците когато взимат грешни управленски решения. И често забравяме, че техните решения зависят от настроенията на гласоподавателите. В. "Дневник" пише за проучване на "Евробарометър", което показва огромни разлики между средния българин и средния европеец:
Сериозни разлики има и по такъв важен въпрос като "Необходимо ли е да се увеличи дефицитът в държавния бюджет с цел създаване на нови работни места по време на криза?". Всеки трети българин е съгласен, а 22% не приемат това да се направи, докато в Германия например "против" се обявяват 52%.
Нищо чудно, че стандартът на живот в Германия е няколко пъти по-висок от този в България. И нищо чудно, че премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков нарушиха основните си обещания и доведоха държавния бюджет от излишък до свръхдефицит. Наистина, въпросът е леко подвеждащ, но грешният отговор на повечето българи показва защо в решаващи моменти нашите политици взимат грешни решения. В края на краищата политиците по цял свят при демокрация се стремят да правят това, което иска мнозинството, защото иначе ще загубят изборите. България обаче няма много традиции в пазарната икономика и в резултат от дефицита на знания българите често правят грешен избор. Резултатът от избора на бюджетния дефицит е отлагане на влизането на страната в еврозоната, намаляване на доверието от инвеститорите, увеличаване на рисковете и оттам малко инвестиции, голяма безработица, високи лихви, ниски доходи и несигурност.

Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора.

Илюстрация: Sigurd Decroos, sxc.hu

Няма коментари:

Публикуване на коментар