14 октомври 2010 г.

Талеб: Нобеловата награда причини световната финансова криза


Ако сте загубили работа, пари и бизнес от кризата има шанс да си ги върнете, поне според Насим Талеб, професор по икономика от Нюйоркския университет, който е споделил с Bloomberg поредната си оригинална идея:
Насим Николас Талеб, автор на "Черният лебед", каза, че инвеститорите, които са загубили пари във финансовата криза би трябвало да съдят Шведската централна банка заради връчването на Нобелово награда на икономисти, чиито теории, според него, са ударили глобалната икономика.

"Гражданите би трябвало да се обърнат към съда ако са загубили работа или бизнес заради провала на финансовата система."

Талеб каза, че Нобеловата награда за икономика дава легитимност на рискови модели, които са причинили загуби на инвеститорите и финансирани от данъкоплатците спасявания на компании.

Талеб посочи Нобеловата награда на Хари Марковиц, Мертън Милър и Уилиям Шарп през 1990 г. за тяхната работа върху теорията за портфолиото и модели за оценка на активи.

"Хората използват теорията на Шарп, която много подценяма рисковете, които те поемат и увеличава твърде много експозициите им в собственост", каза Талеб. "Аз не обвинявам тях за тази идея, но обвинявам Нобеловата награда за това, че им дава легитимност. Никой не би взел Марковиц насериозно без нобеловия печат."

"Ако никой друг не ги осъди, аз ще го направя", каза Талеб, който отказа да сподели къде и на каква основа ще заведе иск."

Няма коментари:

Публикуване на коментар