7 декември 2010 г.

Бюджетни дефицити => ниски доходи и висока безработица


В интервю за в. "Дневник" Петр Винс, директор на "Муудис" за Централна и Източна Европа, казва, че кредитният рейтинг на България не е паднал основно заради малкия държавен дълг:
...нашата оценка за България се дължи най-вече, но не само, на ниското ниво на публичен дълг...

За момента на база разговорите ни с правителството всичките ни сценарии за страната за публичния й дълг предвиждат той да се понижава.
Оптимизмът на "Муудис" е притеснителен, защото бюджетът на държавата и тази, и следващата година ще завърши с голям дефицит, значителна част от който ще се финансира с нов дълг. Няма индикации бюджетът да бъде балансиран и през следващите години, което означава постоянно увеличаване на дълга поне в средносрочен план. Следователно съществува сериозен риск през следващата година кредитният рейтинг на България да падне от най-ниското ниво на инвестиционните рейтинги до високите нива на неинвестиционните рейтинги. Това би означавало високи лихви и скъпо финансиране на бизнеса, а оттам ниски доходи и висока безработица.
Илюстрация: nusrin 2, sxc.hu

2 коментара:

  1. 2,5% бюджетен дефицит ли е проблем? Никакъв проблем не е.

    Проблемът е липсата на достатъчно инвестиции. Корупция, неефективна администрация, непоследователни регулации, отчайващо масово образование .. това спира инвеститорите. (Не коментирам неща, които не можем да променим като региона и размера на вътрешния пазар.)

    Инвестиции и вътрешни, и външни.

    ОтговорИзтриване
  2. ниски доходи и висока безработица

    е това е при нас, скоро няма да се промени

    ОтговорИзтриване