3 януари 2011 г.

Българската икономика: амбиции и вероятности


Дните около Нова година са подходящи за поставяне на цели. Ето какво според мен трябва да се случи в българската икономика и вероятността то да се случи през тази година:

Относително стабилни цени (инфлация до 10%): 99%
Влизане на България в ERM II (предверието на еврозоната): 10%
Закриване на "тристранката": 0.1%
Влизане на България в еврозоната: 0%
Падане на безработицата до около 5%: 0%
Падане на лихвите по кредити до средните за ЕС нива: 0%
Икономически ръст между 6% и 10% годишно: 0%
Трансформиране на държавната пенсионна система в частна: 0%
Демонополизация, децентрализация и честна конкуренция в здравеопазването и здравното осигуряване: 0%
Пълна децентрализация и свободна конкуренция в образованието и науката: 0%.
Сваляне на ДДС на 15%: 0%
Мащабна приватизация, включително на общински активи: 0%
Спиране на държавните субсидии (за железопътния транспорт, "обществените" медии и т.н.): 0%
Пълна прозрачност за всеки похарчен от държавата лев: 0%
Тотална административна реформа и съкращаване на поне 30% от заетите в публичната администрация: 0%
Балансиран държавен бюджет: 0%
Добра защита на частната собственост: 0%
Чуждестранни инвестиции от поне 15% от БВП: 0%
Електронно правителство: 0%
Програмно бюджетиране: 0%
Фискална децентрализация (финансова независимост на общините): 0%
Опростяване на данъчната система (премахване на част от данъците и на всички съществуващи привилегии): 0%

Картината изглежда доста песимистична. Причината е, че липсва критична маса хора, подкрепящи пазарните реформи, а правителството не е склонно да прави реформи, които не се подкрепят масово. Освен това, посочените цели са много амбициозни.

Аз обаче съм оптимист, че през 2011 г. все повече българи ще осъзнават накъде трябва да се развива страната. Вероятността за това според мен е 99.9%.

Илюстрация: Guillaume Riesen, sxc.hu

12 коментара:

  1. А какво става с Вашата анкета сред икономистите?

    ОтговорИзтриване
  2. г-н Матеев, както почти 99,99% от случаите, в които съм чел Ваши публикации, и в тази сте отново с главата надолу и с гърба напред, но изцяло в движение назад и надолу. Вие не оставяте на икономиката не дъх да си поеме, ами изобщо да не мръдне, да не се обажда и да не диша.

    Стабилизиране на цените и пълна децентрализация на здравеопазване и образование това е липса на държава. Кой ще определя стабилност на цените при децентрализация на образование и здравеопазване? Великата случайност ли? Живеете в измислен свят, г-н Матеев.

    Няма сравнително ниска инфлация от максимум 10%. Това е война, за което говорите, ако има такава инфлация започва гражданска война. Просто нещо сте объркали, вероятно сте имали предвид сандвичите и кафетата по лавките и постоянно конюнктурните цени на недвижимата собственост. Които не са икономика, а показатели наистина за стабилност, в случая за нестабилност.

    Ако трябва да живеем така, че Вие да бъдете удовлетворен от живота ни, трябва да Ви кръстим Тодор Живков, да пуснем отново в действие насрещните планове и статистиката отново да следи показатели, а не базата за развитие. И да върнем времето в тоталния крах на РСО с режимите на тока и водата, които практически доведоха да ...още
    реалния резултат на 10 Ноември 1989.

    Аз разбирам, че се занимавате със статистика, но абсолютно сте обърнали резултатите от статистиката. Все едно да гледате един контингент от бабички на по 70-80 години, които редовно минават през козметична хирургия и понеже изглеждат редовно сексуално задоволени, да им вмените да работят тежък физически труд, понеже изглеждат напълно способни. Ако някой тотално подлудял Ви изпълни нареждането и ги включи веднага в производство, всъщност това е абсолютно точният начин да ликвидирате този контингент само в рамките на 24 часа и то без отваряне на концлагери. Ако действително това е Вашата представа за икономическа статистика, хвала на радикалната Ви мисъл. Но ще предпочета да живея в свят, където Вие сте просто един уникат във витрина и никога никой не Ви допуска до действителния живот, за да не го унищожите както бебе унищожава играчка.

    ОтговорИзтриване
  3. http://e-vestnik.bg/10751#write-comment-last

    ОтговорИзтриване
  4. Днес пуснах на икономистите анкетата ТОПИК за зима 2011 г. и след около две седмици ще публикувам резултатите. Пропуснах есенната анкета, защото бях много натоварен със специалното българско издание на Forbes. От пролетта планирам ТОПИК да влезе в месечните издания на Forbes България.

    ОтговорИзтриване
  5. Страната ни ще се развива с необходимите темпове и в правилна посока, ако има достатъчно българи, които с името си и с възможностите си подтикват управляващите към реформи, целящи напредък в икономиката ни- с анализи, със статистика, с хумор, с протести...Глупаво е тези които са в казана с катран да дърпат другите да не излязат от него. Сервилничинето пред управляващите доведоха българите да се чувстват най-нещастни в Европа. Авторът Й.М.компетентно и добронамерено акцентира вниманието ни върху най-съществените икономически показатели за развитието на страната ни.

    ОтговорИзтриване
  6. Най-важното е закриване на "тристранката" + свободна конкуренция в науката + ДДСто да е 15% + мащабна приватизация?

    ДДС 15%, разбира се се комбинира с балансиран бюджет.
    Магьосничество, а не икономика е това.

    ОтговорИзтриване
  7. Едноцифрен е % на българите, които смятат, че т.н. профсъюзи защитават интересите им. За т.н. профсъюзни митинги излизат хора, на които по един или друг начин им се плаща за всяко участие.Профсъюзите ни са казионни-на практика защитават единствено личните си интереси зад маска, сложена им преди 15-20 години.

    ОтговорИзтриване
  8. Към георги Павлов: Като разгледах блога Ви си мисля, че трябва към него да насочите усилията си.

    ОтговорИзтриване
  9. http://www.facebook.com/pages/Knigata-Upravlenie-na-predpriatieto-tehnologiata-na-biznesa/137840881079?v=wall

    ОтговорИзтриване
  10. Разбирам логиката.
    Правителството трябва да поддържа диалог със синдикатите чак когато станат идеални.

    То по тази логика и синдикатите не трябва да разговарят с правителството :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Много тъпо и крайно поставяш нещата.

    ОтговорИзтриване
  12. Г-н Матеев,
    важна е Вашата преценка за влияние на наследена световна държавна управленческа грешка, запазването на която води всяка страна (в т. ч. и Р. България) към неизбежна поредна икономическа и/или финансова катастрофа.
    С уважение,
    Иван Митев
    http://ivanmitev.blogspot.com/2011/01/1716.html

    ОтговорИзтриване