27 май 2011 г.

Топ 10 на най-депресиращите работи

Ако често изпадате в депресия, може би причината е в работата, която вършите. Health.com разкрива връзка между работата и склонноста към депресии. Според сайта от пристъпи на депресия страдат около 7% от хората, а най-депресираращите 10 работи от общо 21 основни категории са:
  1. Хора, грижещи се за деца и хора по домовете им (13%)
  2. Сервитьори (10% общо, а при жените 15%)
  3. Социални работници
  4. Медицински работници (доктори, медицински сестри, терапевти...)
  5. Артисти, писатели и работещи в сферата на развлеченията (9%)
  6. Учители
  7. Административен персонал (секретарки/асистентки...)
  8. Работещи по ремонт и поддръжка (например водопроводчици)
  9. Финансови съветници и счетоводители (това малко ме изненада, оказа се, че причината е стреса)
  10. Продавачи (заради несигурните доходи от комисиони)
Журналистите са извън списъка, значи моите депресии се дължат на нещо друго :-)

Изследването е за САЩ и в България картината със сигурност е различна и най-вероятно по-лоша. Но дори да е същата, 7% не е малко. В Health.com има и съвети какво да казвате и какво да не казвате на хора в депресия. Не съм ги чел, но мога да ви препоръчам едно приятно лекарство срещу депресии - българския Forbes :-) Зарежда с оптимизъм, позитивна енергия и идеи.

1 коментар:

  1. Вчера се зачетох в новия брой на L'Europeо на тема "Exit" и вътре имаше биографии на поне дузина световно известни писатели - утвърдени имена в литературата, на които винаги съм се възхищавал. Включително и любимият ми Стефан Цвайг беше там. Оказа се, че е трудно да намериш преуспял човек от "гилдията", който да не се е самоубил. С пиене, свръх доза, с лекарства или направо с куршум в окото. По-щастливите бяха отшелници, прекарали целия си живот в принудително изгнание и/или доброволна самота. Добре, че освен "писател", наричам себе си още: копирайтър, журналист и най-обикновен всезнайко.
    То лошото идва май, когато с парите от Пулицъра започнеш да пазариш имоти в цял свят. Тогава имаш твърде много стаи, между които да избираш къде точно да окачиш въжето. Персонала на кой точно хотел да изненадаш неприятно сутринта. И настъпва едно такова колебание... Големият талант има жестока цена, за съжаление...Но у нас май повечето хора се депресират просто защото им е кеф...Мисля, че няма по-тъжно нещо от това да си самотен, беден, не-талантлив, световно неизвестен и депресиран. Според Екхард Толе, обаче, това те доближава с една идея повече до Просветлението. Според един български поет "последните ще станат първи". А според Нийл Донълд Уолш, който се наслаждава на тиражи в десетки милиони, докато разговаря с Бог, светлината може да се прояви единствено, ако я поставиш в тъмнина...

    ОтговорИзтриване