30 май 2011 г.

ДСБ - икономически лява или дясна партия

Всеки път когато кажа или напиша, че ДСБ не е дясна, а лява партия и Иван Костов не е десен, а ляв политик, много хора са шокирани. Икономическите анализатори обаче знаят, че обикновено когато Костов трябва да избере между няколко алтернативни политики, той избира лявата. Припомнете си например здравната и пенсионната реформи по време на неговото правителство. Или дългогодишната му съпротива срещу въвеждането на нисък плосък данък. Поредният пример е в днешна статия в mediapool.bg
ДСБ се обяви в понеделник против промените в конституцията, които имат за цел да въведат т.нар. фискален борд.
Замисълът на Дянков за пакт за финансова стабилност или фискален борд, вече облечен в предложение за конституционна промяна, включва записване в основния закон на задължението правителството да преразпределя до 40% от брутния вътрешен продукт и да спазва бюджетен дефицит най-много до 2% от БВП.
В понеделник заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова коментира, че записването на ограничение за данъчната политика в основния закон би довело до саботиране на възможността за следващите управляващи да реализират своите идеи.
Очевидно идеите на ДСБ са да харчи над 40% от БВП и да прави дефицити над 2% от БВП. Накратко, ДСБ е за повече държава и по-малко свобода в икономиката. Това не е дясно, а ляво.

12 коментара:

  1. Е, поне е последователен - по мои спомени, поне до декември 1996 беше против и валутния борд. :/

    ОтговорИзтриване
  2. Струва ми се, че съветниците и "специалистите" по икономически въпроси не са разяснили напълно смисъла на фискалния борд на г-н Борисов, както и други въпроси, касаещи икономиката и финансите на България. Г-н Борисов,не е лошо да вземете в предвид и други мнения. Г-н Дянков не е единствения специалист по българската икономика и финанси, не може да налага американски модел в българска действителност. И какво лошо да има малко повече държава и по-малко държавни чиновници. Какво стана с обещанието на г-н Борисов за намаление на числеността на администрацията и разходите по нея. Ако ще се променя конституцията, внасяме предложение за намаляване броя на депутатите, броя на заместниците на министрите, на секретарките и служителите във всички министерства. Нали искате по-малко държава.

    ОтговорИзтриване
  3. По същата логика Бойко Борисов е най-десния политик в България.

    ОтговорИзтриване
  4. съветниците на премиера май следят моя блог :-)
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/05/30/1097558_premierut_dsb_ne_e_istinska_diasna_partiia_shtom_ne/

    ОтговорИзтриване
  5. Хубаво е да се въведе фискален борд,но той да гласи,че държавния бюджет трябва да е напълно балансиран,а не да има 2% дефицит.Преразпределението през бюджета не трябва да надхвърля 25% от БВП,за да има развитие икономиката.При това положение рязко може да се намалят и данъците.Това 2%дефицит е наистина много,но по-добре 2%,отколкото повече.

    ОтговорИзтриване
  6. Е не е истина, хората които изхарчиха целия резерв ще правят фискален борд. Това е смешно, след Виденовото, това е най-нещастното правителство.

    ОтговорИзтриване
  7. такава мярка няма не само в “...Германия, Полша и Чили" но и в Антигуа, Тринидад и Тобаго или Сиера Леоне.

    ОтговорИзтриване
  8. И защо 40% и защо 2%?
    Каква е ситуацията с бюджета към момента? Прогнозата за 2011 е 4,8% дефицит. Странно е, че тоя дето реализира дефицита предлага борд!!!
    Дали в 40-те% влизат и процентите на източеното ДДС от приятели?

    ОтговорИзтриване
  9. Анонимен доста се разпали...
    Не съм съгласен с твърдението от заглавието и текста.
    Левите партии са популистки. Те се стремят да се харесат на хората за да задържат властта.
    Първо за да доядат на власт правят гръмки обещания за даване (понеже сме южна държава хората обичат да получават, а не да заработват).
    После, като получат властта я използват всячески за да уредят себе си, роднините си и партийните другари.
    А като тръгне да свършва властта им, започват да предлагат нереални мерки пак с популистки характер, които да затруднят следващите (защото няма лява партия която да има два мандата - през първия винаги се омазва яко)

    Десните партии действат реалистично. Трудно идват на власт, но като дойдат правят реални реформи, които да поощрят хората да работят, а не да чакат на държавата.
    Инструментите на управлението за правене на политика са закони и бюджет. когато не разполагаш с едното, нищо не можеш да постигнеш.
    Резерв трябва да се трупа, но не и половината от бюджета. Бюджета трябва да се използва за стимулиране на икономиката да генерира по-голям бюджет.

    ОтговорИзтриване
  10. @ vassilev12
    Теоретично сте прав, но аз говоря за реалността - какво се прави на практика, а не какво се обещава. БСП например бяха поели ангажимент да не надхвърлят 40% от БВП разходи и горе-долу го спазваха. А на иван костов 40% от БВП му е малко. Е кой е по-ляв?

    ОтговорИзтриване
  11. Депутата от ДСБ7 юни 2011 г. в 22:59

    Съгласен съм да има НУЛА ПРОЦЕНТА бюджетен дефицит. Защото така е най-добре. И това трябва да го пише в конституцията. Данъка няма значение какъв е, ако се увеличават заплатите - от това неминуемо ще бъдат и увеличени бюджетните постъпления - от ДДС,акциз и мито - покупка на стоки. Но трябва в конституцията да има и минимално право на живот - което значи 1000$ на месец за всеки българин. Това не знам как ще стане, но ако не стане - тогава какъв е смисъла от каквото и да било.. Но е добре да пише в конституцията - че бюджта се разделя на ДЕСЕТ РАВНИ ПОРЦИИ - 1-СИГУРНОСТ(полиция и армия,екология и бедствия), 2-ЗДРАВНО ОСИГУРЯВАНЕ, 3-ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ, 4-СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ, 5-РАЗВИТИЕ(пътища, търговия, реклама, започване на бизнес начинание, стимулиране на ноу хау, създаване на фермери и тяхното съдружие в търговията), 6-ПЛАЩАНЕ НА ВЪТРЕШЕН ДЪЛГ, 7-ПЛАЩАНЕ НА ВЪНШЕН ДЪЛГ, 8-СПЕСТЯВАНЕ ЗА БЮДЖЕТ В КРИЗА, 9-СПЕСТЯВАНЕ ЗА РЕЗЕРВА! И 10 - е по желание на правителството!

    ОтговорИзтриване
  12. Правилна му е позицията на Костов. Тя и БСП не се знае лява ли е, дясна ли е ... ма то при тях няма логика и последователност.

    ОтговорИзтриване