30 май 2011 г.

Страхът от свободата

Никога не съм имал големи надежди, че Бойко Борисов ще поведе страната към просперитет и свобода. Надявах се само да не нанесе големи поражения. Преди година вече бях убеден, че той води България към мизерия и робство и написах "7 причини защо Бойко Борисов е опасен за икономиката". Тогава си мислех, че скоро почти всички ще разберат, че Борисов, макар и симпатичен, е много вреден. Но социологическите проучвания постоянно ме опровергаваха, продължавайки да посочват неговата ГЕРБ за водеща политическа сила.

Днес благодарение на статия на социолога Цветозар Томов в "Правен свят", препечатана със съкращения в "Дневник", разбрах, че подкрепата за ГЕРБ и Бойко Борисов е измамна. Накратко, от нея става ясно, че много хора вече се страхуват да отговарят на социологически проучвания (близо 2/3, което е 2-3 пъти повече от обичайното), което силно изкривява резултатите в полза на Борисов и неговата ГЕРБ.

Препъръчвам ви да прочетете целия анализ на Цветозар Томов, но ако нямате време, ето някои избрани от мен цитати:
Нарастването на отказите от участие в социологическо изследване на политическа тема е индикатор за репресивността на политическия режим.
Съвършено видимо е, че сегашната политическа ситуация в България е особено неприемлива за високообразованите групи в обществото и за дребното частно предприемачество.
Дори хората, които практически се облагодетелстват и се опитват да се нагодят към официалната политическа линия, всъщност се отнасят опортюнистично към нея.
Режимът на Борисов е първият след 1989 г., който поражда дисидентски реакции в собствения смисъл на думата, стигащи до създаването на алтернативна култура на възприемане на действителността.
Критиките срещу режима, основани на либерални ценности, са заглушавани и ще бъдат заглушавани от много по-мощната и по-близка до народната душа реакция на тези, които се страхуват от свободата във всичките й форми. 
Засилва се монополизацията на основните икономически сфери, изчезва своеобразният корупционен демократизъм, съпътствал българския преход, и се заменя с централизирано източване на държавните пари в условията на икономическа стагнация при липсата на каквато и да е политика за подпомагане на дребната частна инициатива.
Това, което може да обедини хората, неприемащи регреса към тоталитаризъм, който изживява в момента българското общество, е моралната непоносимост. Несвободата може да бъде уютна, но никога достойна. 
Ние или ще продължаваме да емигрираме при първа възможност, или ще се научим да възлагаме отговорността да ни управляват на тези, които са способни да го правят демократично.
Всъщност сегашното управление е тест за моралната устойчивост на българския народ в най-елементарния смисъл на тази дума. За да може да бъде свободно едно общество, трябва да може да преодолява страха от свободата.

2 коментара:

  1. Бог, е бил извънредно щедър към Бойко Борисов......твърди се дори, че имал два члена-всеки един по-ГОЛЯМ от другия...:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Страхът не си е отивал нито е дошъл с ББ
    Нима не уволниха заради гоцевите апартаменти?
    Причината да се прояви така явно този страх е, че родителите на ББ започнаха да се притесняват от силната му еманципация. Което неизбежно води до едно силно дебалансиране на ганьовския ред.

    ОтговорИзтриване