27 юни 2011 г.

Резултатът от нечестната конкуренция във Формула 1

Според "Дневник" повече телевизионни зрители в Германия са гледали женски футбол (Германия-Канада) от Формула 1 (Гран при на Европа, спечелено от германеца Себастиан Фетел). Тази новина ми напомни защо от години не гледам Формула 1, въпреки че в един момент бях много запален почитател.

Първото ми разочарование бяха вътрешните политики на отборите да си определят фаворит, който се обслужва с приоритет от екипа и аутсайдер, който "играе за отбора", тоест за фаворита. Ето един от най-грозните примери. Малко преди финала води Рубенс Баричело, след него е Михаел Шумахер, и двамата от отбора на Ферари. Баричело очевидно ще победи, но от бокса му нареждат да пусне Шумахер. И той го прави, при това максимално демонстративно, за да няма съмнение, че все пак той е по-добрият пилот. Около награждаването липсват обичайните закачки и усмивки, а публиката става свидетел на поредица от грозни сцени с потупвания по рамото, зле прикрито недоволство, гузни погледи и коментари за "мъжката" постъпка на Баричело, който жертва първото място в името на "по-висши цели".

Второто ми разачарование беше постоянната промяна на правилата с цел да се повлияе в определена посока на крайния резултат. Особено грозно беше това в периода, когато Михаел Шумахер започна да печели почти всяко състезание. Изплашени, че могат да изгубят зрителски интерес, шефовете във Формула 1 започнаха да променят правилата така, че да намалят вероятността най-добрия да спечели и победата да зависи повече от случайността.

Всичко това опорочава състезанието и оставя неприятно усещане у всеки, който търси честна игра в спорта. Периодично гледам някое състезание с надеждата, че вече има честна конкуренция. Но всеки път се уверявам, че двете порочни практики, които ме отвратиха от Формула 1 продължават да се прилагат. Затова не съм изненадан и от залеза на Формула 1.

Снимка: Mark McArdle, wikimedia

2 коментара:

  1. Всъщност точно в отбора на Ред Бул останаха до край феърплей, но е трябвало да следиш миналия сезон и точно защото не заложиха на единия си пилот до края, спечелиха титлата, иначе щяха да я загубят.
    Фетел/Уебър и Хамилтън/Бътън са си напълно равнопоставени, Фелипе Маса обаче е доказан аутсайдер и неспособен да направи нещо съществено, съвсем нормално е да свири 2-ра цигулка в отбора си, вярно че миналата година сътвориха най-грозното възможно нещо, но това си е за сметка на Ферари, не знам как смятат че влияят добре на имиджа си с подобни простотии
    За промяната в точкуването - постоянно се променят правилата и в повечето случаи е за добро, примерно във волейбола, целта е една - повече интерес, не да бутат някого към/от върха, във формулата точно доминацията на Шумахер я убиваше, както сега Фетел, очевидно е че силите е по-добре да са по-изравнени, отколкото някой да печели постоянно.

    ОтговорИзтриване
  2. Аз много отдавна не я гледам формулата. То това не е състезание, а някаква сапунка.... някакъв театър.

    ОтговорИзтриване