8 юни 2011 г.

Брюксел за Дянков и Дянков за други работи

В. "Дневник" представя изводите на Европейската комисия за конвергентната програма на България:
България трябва да направи публичните си финанси по-предсказуеми и да укрепи и направи по-прозрачни на всички нива тяхното управление и планиране, препоръча вчера Европейската комисия. Макроикономическият сценарий и фискалните прогнози, представени от България за периода 2012-2014 г., са по-оптимистични от тези на комисията и не е ясно с какви бюджетни мерки ще бъдат постигнати.
Изостава се с постигането на бюджетните параметри за тази година, а предвиденият ръст на разходите за 2012-2013 г. (т.е. до края на мандата на това правителство - бел. ред) е доста по-оптимистичен и носи риск за фискалното положение в годините след това, посочват от Брюксел.
В този момент финансовият министър Симеон Дянков би трябвало да излезе пред обществото да коментира критиките и да предложи решение и срокове за изпълнение. Вместо това той отклонява вниманието към други теми - смени в ръководството на данъчната администрация и митнически проверки в "Лукойл". Тези две новини буквално затискат от двете страни критиките на Брюксел сред водещите новини в сайта на "Дневник". Както казва един приятел "В тая държава всичко се ръководи от PR-и".

1 коментар:

  1. Всички казваха, че ръстът няма да е 3%, а ето, че е .. koето ме подсеща: колко беше прогнозата за икономически ръст на автора и на приятелите му? Тя се осъществи или се провали? Какво стана с идеята да следят прогнозите на макроикономистите и реализацията й нямаше ли да покаже, че поне 80% от тях са грешни - и не в десетите от процента, а качествено?

    ОтговорИзтриване