14 юли 2011 г.

Провалите и успехите на правителството на Бойко Борисов

Средата на мандата на правителството на Бойко Борисов е подходящ момент за аналитичен поглед върху неговото управление. Ето моето мнение за провалите и успехите на правителството, без да претендирам за изчерпателност.

ПРОВАЛИ
1. Икономическа криза. Обещанията за бързо излизане от кризата не бяха изпълнени заради липса на решителни реформи, непоследователност и популистки действия, които отблъскват инвеститорите и намаляват заетостта. Антикризисната програма на правителството беше неподходяща за излизане от кризата и очаквано се провали. 
2. Евро. Правителството не изпълни основния си икономически приоритет - влизане в предверието на еврозоната (ERM II) и бързо приемане на еврото - което би намалило лихвите и увеличило инвестициите. Причината е, че правителството допусна свръхдефицит (над 3% от БВП) и не успя да консолидира бързо разходите си, включително заради популистки проекти като огромна спортна зала и "български Лувър".
3. Данъци. Правителството не изпълни обещанието си да намали осигуровките с пет пункта и ДДС с два пункта. Първо намали осигуровките с два пункта, после ги вдигна с 1.8 пункта. Първоначалната идея за ДДС беше ставката да се намали еднократно, по-късно по препоръка на израелския му колега, Борисов каза, че това ще става на стъпки, а през пролетта на 2010 г. правителството дори започна да говори за увеличение с 1-2 пункта, което, слава богу, също не се случи.
4. Задължения по договори. Правителството се оказа некоректен платец на задълженията си по договори с много бизнеси. Освен това използва ликвидните проблеми в частния сектор, за да редуцира задълженията си в ущърб на бизнеса. Правителството все още има стари задължения, които не е изплатило.
5. Приватизация. Приватизацията на практика е замразена и на нея се гледа като на нещо зло.
6. Здравеопазване. Обещанията за здравна реформа се провалиха напълно, а напражението от хаоса в системата се освобождава с постоянни кадрови промени и зрелищни полицейски акции.
7. Наука и образование. Плановете на образователния министър Сергей Игнатов радикално да реформира БАН, а в училищата да въведе принципа "парите следват ученика" бяха блокирани от премиера след лек публичен натиск от привържениците на статуквото.
8. Контрабанда. Правителството обеща бързо да се справи с контрабандата, но вместо това контрабандата процъфтява, което лесно може да се види в данните за събираемостта на данъци от цигари и горива.
9. Енергетика. Правителството няма ясна позиция по "руските" проекти в България - АЕЦ Белене, Южен поток, Бургас-Алекандруполис. Първоначално обяви, че ще ги спре, а две години по-късно още няма окончателно решение по тях - кой и как ще се случи.
10. Пенсионна система. Правителството национализира част от пенсионната система, с което не само наруши конституцията, но създаде опасен прецедент и подаде сигнал на инвеститорите, че средата за бизнес в България е несигурна.
11. Хранителна промишленост. Правителството се намеси в бизнеса на производителите на различни храните с въвеждане на държавни стандарти и опит за контрол върху цените, който беше осуетен единствено, защото би нарушил законодателството на ЕС.
12. ЕС. Камплексарско поведение на правителството в Брюксел и неуспешна защита на интересите на България в ЕС.

УСПЕХИ
1. Макроикономика. Запазване на относителна макроикономическа стабилност.
2. Еврофондове. Известно отпушване на фондовете на ЕС.
3. Магистрали. Успешно провеждане на конкурси за строеж на магистрали и бърз напредък по изграждането им.
4. Образование. Частични реформи в образованието в посока по-голяма автономност на висшите училища (например премахването на ВАК).
5. "Заменки". Прекратяването на скандалните "заменки" на гори. 
6. Сигурност. Прекратяване на отвличанията с искания за откуп.

Ако трябва да дам обща оценка на правителството, тя е задоволителен три. Общият ми извод от двете години управление е, че правителството по-скоро вреди отколкото подпомага просперитета на българите и най-вероятно ще продължи да го прави. Философията на Бойко Борисов леко ни доближава до диктатурата и съответно леко ни отдалечава от свободата. Това ще продължи да тежи на икономиката, но не очаквам да доведе до драматични провали като гръцкия. Причината е същата, поради която не се случват необходимите реформи - имаме слаб министър-председател, чиите решения бързо се променят дори от лек публичен натиск. Липсата на реални резки промени ще ни предпази от тежки кризи, но няма да подпомогне бързото подобряване на качеството ни на живот.

11 коментара:

  1. Именно ветропоказателството на Бойко след всеки, макар и лек, публичен натиск ме учудва най-много.

    ОтговорИзтриване
  2. Статуквото отново победи!

    ОтговорИзтриване
  3. Правителството на ГЕРБ е обречено на провал, заради запазена конкретна държавна финансова грешка.

    При наличие на сегашна държавна финансова „Грешка на Джон Лоу” е невъзможно пълноценно обществено развитие и е подсигурен правителствен провал.

    Основното влияние на представения управленски недъг е ненужно завишени държавни разходи и ограничени бюджетни приходи.
    При условия на продължено свое непълноценно държавно финансово управление – правителството на ГЕРБ страда от собствено поведение и колкото повече работи – толкова по-лоши управленски резултати постига.

    За пълноценно обществено развитие при условия на „Незлатни пари” е необходимо прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза”.

    Първичните ефекти от унищожаване на сегашната държавна финансова грешка в съответна държава е намаление на ненужни правителствени разходи и наличие на нови пазарни бюджетни приходи.

    Придружаващ ефект е отстраняване на разкрита особено важна причина за криза през 2011 г. и осигуряване на полезни пазарни условия за развитие на стопански процеси.


    Блогът на икономиста Иван Митев:
    http://ivanmitev.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  4. ентарът ти очаква
    одобрение . До
    икономиста!-? Какво
    мислиш за печалбата която
    няма да се върне на пазара.
    Нали се сещаш - ако десет
    капиталисти произвеждат
    всичко , и за тях работят
    100-работника - като на
    тези работници им се
    плаща 80% от стойноста на
    всичко произведено, за
    капиталистите ще останат
    20% от нейната парична
    стойност - като печалба за
    тях от произведеното,
    което значи че тези сто
    работници няма да могат да
    купят 20% от тези продукти
    (като стойност). Ако това са
    всички хора на планетата?
    Ето това е краят на
    капитализма . ... Икономисте,
    нали този край настъпи
    през 30-те години на
    миналият век, заради този
    край на капитализма дойде
    Хитлер с цел да поправи
    системата , Рузвелт я
    закърпи със социализъм и
    държавен надзор . Ленин и
    Сталин просто се опитаха да
    направят капитализъм
    защото такъв бе
    недостатъчен в Русия , а за
    да падне капитализма - той
    трябва да се развие, и Китай
    правят това днес.
    /ot e-vestnik, nepublikuvan/ kum ivan matev

    ОтговорИзтриване
  5. Има цял раздел в икономиката - Сравинетелен икономикс. Как се прави анализ при положение че две правителства никога не работят при равни условия в обкръжаващата среда.

    Отделно от това се хвърлят някакви аксиоматечни твърдения с които изобщо не съм съгласна:

    1. Антикризисната програма на правителството беше неподходяща за излизане от кризата и очаквано се провали.
    Пълна глупост. Кризата както не започна от действие на българското правителство, така и няма не може да се повлияе от действие на българското правителство и няма да свърши поради действие на българското правителство. Противното означава че можем да влияем на икономиките на други държави. Е, не сме такава велика икономика.

    2. Причината да не влезем в ЕРМ2 е световната криза на първо място, и след това дефицита, за които предното правителство беше лъгало.

    3. Данъците не бяха намалени. Макар да имаше такова предизборно обещание това би било самоубийство в такъв момент на криза.

    4.Правителството се оказа некоректен платец на задълженията си по договори с много бизнеси.

    Знаем ги ние тия бизнеси. Станишев плащал по 98 млн. за снего почистване годишно, А сега се плаща по 23 млн годишно. И е по добре изчистено.

    5. Само глупак и мошенник приватизира по време на криза. Или ако си изправен до стената. Както гърците в момента. Така е защото по-време на криза са с пъти по-ниски от реалните.

    6. В здравеопазването бяха направени доста реформи. Предстоят още много. Това е най-зле забатачената система в държавата ни.

    7. За БАН и образованието не смятайте че нищо не се постигнало и правителството е вдигнало ръце от тях.

    8. Контрабандата в момента е най-ниска. Но вестниците пишат най-много за нея.

    9. Позицията за Белене е поставена от предишните така че България губи ако се откажем и България губи ако я строим. Единствената печеливша стратегия е да бавим неограничено проекта докато остане в историята - поради давност.

    10. Правителство не е национализирало никаква пенсионна система. Частните фондове преведоха смешните суми натрупали се в пенсионните им фондове за категориини работници, за да може бившите миньори да получават нормални пенсии.

    11. Защо продуктите произвеждани по БДС са сред провалите на правителството не знам. Аз само такива си купувам.

    12. Този провал е изсмукан от пръстите само защото на автора правилно е преценил че 12 е сакрално число. а 11 е едно такова никакво.

    ОтговорИзтриване
  6. По принцип не отговарям на анонимни коментари, но от уважение към другите читатели ще отговоря на силно политизираните ви и много неверни твърдения.

    Не знам защо решихте, че това е сравнителен анализ. Нито сравнявам различни държави, нито различни правителства. Ако искате да чуете, че това правителство се справя по-добре от предишното, по-скоро съм съгласен, но това хич не е трудно след провала на Станишев.

    Сега по точките:

    1. И тук ме вкарвате в неща, които не съм казал - вижте какви глупости пише в програмата наред с някои смислени неща и след това вижте кое е изпълнено и кое не. Тогава ще разберете защо казвам, че е провал.
    Световната криза беше отминала когато тази програма беше направена - пролетта на 2010 г. Спрете да заблуждавате хората с политически лъжи. Има българска криза, която се задълбочи от грешните политики, включително кейнсиански, на това и на предишното правителство.

    2. Не кризата по принцип, а гръцката криза, може би също има някакво значение, но това за предишното правителство е смешно, това го обяснявайте на някой, който не е виждал държавен бюджет. Сигурно предишното правителство е виновно и за свръхдефицита през 2010 и 2011? Ако правителството спазваше бюджетна дисциплина и не правеше свръхдефицити България сега щеше да е в ERM II и да мисли вече стратегии за влизане в еврозоната. Лихвите щяха да са поне малко по-ниски, а инвестициите - по-високи.

    3. Кризата си я имаше когато ГЕРБ обещаваше сваляне на данъците. Когато ГЕРБ пое управлението светавната криза вече беше свършила. Също, нали постоянно от правителството твърдят, че кризата в България е отминала? Ами тогава да си изпълнят обещанията за намаляване на данъците и осигуровките.

    4. Вашата логика е полицейска, а тя не води до добри резултати за икономиката и обществото. И противоречи на идеята за върховенство на закона и изпълнение на договорите. Ако има нарушения на закона и корупция, нека се водят дела, да се осъдят виновните и всеки да си изпълнява задълженията.

    5. Само глупак си мисли, че основната цел на приватизацията е прякото акумулиране на приходи за държавата. Огромните ползи са в това, че собствеността е частна, правят се инвестиции, на хората им пука и управляват собствеността си много по-добре от корумпирани чиновници и политици, които работят с чужди пари.

    ОтговорИзтриване
  7. ...
    6. И след две години големи велики приказки здравеопазването е точно там където беше преди две години. Тоест и това правителство вече е виновно за много драми и смърт в безобразната ни непазарна и напълно контролирана от държавата здравна система.

    7. Сергей Игнатов бута в правилната посока, но неговият началник блокира повечето му реформи. С тази скорост на реформи скоро няма да имаме добро образование.

    8. Да бе, журналистите са виновни... Нали щяха да се запушат контрабандните канали и да се леят едни приходи... Точно обратното се случи. Пълен провал. Той се вижда от официалните данни за изпълнението на бюджета. Акцизът се качва, потреблението се запазва и дори за някои акцизни стоки расте, а приходите падат. Е как си обяснявате това? Моят отговор е процъфтяване на контрабандата.

    9. Всеки който се е интересувал знаеше как стоят нещата. Защо тогава се обещаваше закриване на проектите? Що за глупави игрички за стотици милиони пари на данъкоплатците?

    10. Това подхожда на премиера или на Тотю Младенов да го каже. Онези, които познават пенсионната система знаят за какво става дума - 100% национализация, 100% противоконтитуционна кражба. Конституционният съд каза същото, но то и преди това си беше ясно.

    11. Аз съм ок да има стандарти, но не държавата чрез някой като Мирослав Найденов да казва какъв е стандарта и да прави гаф след гаф около въвеждането му до почти пълното му дискредитиране, поради некадърност и посредственост. Когато има условия за това, бизнесът сам ще си създаде стандарти и механизъм за спазването им. Държавата обикновено се проваля, както в този случай. Аз ям стоки, които са по-качествени от въпросните стандарти и нямат съответния печат на държавата.

    12. Това, че българските политици и чиновници още се държат сякаш България е външна на ЕС си е голям проблем, въпреки че би било наивно да си мислим, че можем да влияем твърде много. Но със сигурност биха ни уважавали много повече, съответно българската позиция би имала много по-голям шанс, ако българските политици и чиновници ходеха добре подготвени и се включваха в дебата с принципни и последователни позиции, които защитават българските интереси. Това обаче предполага знания, самочувствие и топки. За мен е очевидно, че все още липсват.

    ОтговорИзтриване
  8. 11 не е никакво число то е просто число. Тези числа имат доста голямо приложение в науката като цяло. Това мислия, че се учи в 4-5 клас най-късно. Не, че има нещо общо по тема, но е хубаво да се знае.

    ОтговорИзтриване
  9. докато не се отървем от дребните си идеали за живот винаги ще е така.

    ОтговорИзтриване
  10. това, че някой не се справя се отразява зле на "малкия човек", но какво е един преход от 50 години като исторически момент, абсолютно нищо, но за един човешки живот е много ...

    ОтговорИзтриване