11 август 2011 г.

Внимание, Дянков казва, че няма да има криза

Много пъти в моя блог съм писал за неизпълнените прогнози на финансовия министър Симеон Дянков (например тук и тук). А за прогнозите му за край на предишната криза не съм писал, но се надявам, че всички помнят как от първия си ден в правителството преди над две години Дянков всяка седмица обявяваше края на българската криза, която дори днес още не е сигурно дали е свършила, а оттогава досега над 200 хил. българи загубиха работата си.

Също много пъти съм писал и за вредите от кейнсианското харчене на държавата с цел да стимулира икономиката (например тук, тук и тук). Кейнсианската теория, лековато реанимирана преди три години от политици, държавници и шепа некадърни икономисти вече дава очакваните резултати - куп държави изпаднаха във финансова криза, а светът е на ръба на нова икономическа криза. До днес си надявах глобалната икономика да се размине с кризата. Но прочетох във в. Дневник последната прогноза на Дянков:

"Не идва нова световна криза. Някои държави може да имат проблеми с фискалната си стабилност, но в България няма такива и няма да има".
Всеки да си направи изводите.

4 коментара:

  1. Същото приказваше и Станишев малко преди да си тръгне.

    ОтговорИзтриване
  2. Едно видео по темата :) - Keynes vs. Hayek http://www.youtube.com/watch?v=GTQnarzmTOc

    ОтговорИзтриване
  3. Е какво да каже? Опция ли е за него да каже, че положението е много сериозно?

    ОтговорИзтриване
  4. Georgi, предишни финансови министри, с всичките им кусури, често говореха за рисковете и не се изхвърляха безотговорно в прогнозите си. Никой не знае какво ще стане утре, но поне може да се говори за рисковете, които виждаме днес. Според мен повечето бизнес хора отдавна нямат доверие на Дянков, но неговият свръхоптимизим ще заблуди най-уязвимите хора при взимането на решения.

    ОтговорИзтриване