24 август 2011 г.

За свободното движение на диви животни и хора

Днес с изненада разбрах от статия в "Дневник", че България ще строи ограда на границата с Турция. 

Идеята за изграждането на оградата с Турция дойде след като в началото на годината в няколко бургаски села бяха регистрирани огнища на шап, а според данните на земеделското министерство болестта е пренесена чрез диви животни именно от южната ни съседка.

Накратко, оградата ще спира движението на диви животни между България и Турция. Това само по себе си е странно, но то изглежда още по-странно в контекста на други български  проекти, свързани със свободното движение на животни. Наскоро данъкоплатците платиха куп пари, за да може мечки да пресичат пътя към Гърция. Засега няма данни оттам да е минала мечка. Същият път към Гърция ще бъде оскъпен с много милиони, за да минават костенурки, чието свободно движение очевидно е жизненоважно за човечеството. Това пък се случва в контекста на все още действащи ограничения на свободното движение на хора дори в рамките за ЕС, в чиято основна философия е залегнало то. 

Общото между двете напълно противоположни цели за движение на диви животни е, че струват пари, плащани от данъкоплатците. Изглежда за държавата е най-важно да харчи, независимо за какво. 

Не съм специалист по шап, нито по международни отношения, но съм сигурен, че може да се намери по-интелигентно решение на възникналия проблем от поставянето на ограда. Оградите понякога може би решават някакви проблеми, но обикновено създават много по-големи.

1 коментар:

  1. смешна неолиберабна пропганда - НЕОЛИБЕРАЛИЗМЪТ СЕ ПРОВАЛИ С ГРЪМ И ТРЯСЪК - слезте на земята

    ОтговорИзтриване