12 септември 2011 г.

Скъпи ли са мебелите в българската ИКЕА

Откакто ИКЕА публикува каталога си за България четох няколко коментара, че цените са по-високи в сравнение с други страни. Реших да проверя дали е така като сравня цените на произволно взети 10 стоки (стр. 4-7) от ирландския каталог с тези в българския.

Лампа
Ирландия: 50.83 лв. (25.99 евро)
България: 39.50 лв.
-22%

Маса
545.68 лв. (279 евро)
599 лв.
+10%

Легло
232.74 лв. (119 евро)
269 лв.
+16%

Стол
56.72 лв. (29 евро)
65 лв.
+15%

Завеси
58.66 лв. (29.99 евро)
79 лв.
+35%

Стенен рафт
76.28 лв. (39 евро)
89 лв.
+17%

Релса
13.67 лв. (6.99 евро)
9.99 лв.
- 27%

Тиган
29.32 лв. (14.99 евро)
23.50 лв.
-20%

Кухненска количка
252.30 лв. (129 евро)
279 лв.
+11%

Кухня
5 006.92 лв. (2560 евро)
5 308 лв.
+6%

Извадката показва, че седем от десетте стоки са с по-високи цени в България (с от 6% до 35%) в сравнение с Ирландия. И трите стоки с по-ниски цени в България са дребни и всъщност не са мебели, а други стоки за дома. Ако трябва да направя генерален извод от тази малка извадка, той е, че българската ИКЕА най-вероятно ще насърчава покупката не толкова на мебелите, колкото на останалите стоки за дома. Това съвпада и с информацията, която излезе наскоро от мениджмънта на компанията, че искат да покажат на българите, че ИКЕА не е само магазин за мебели, а и за всякакви други стоки за дома и за тях да изпълнят плана си за брой клиенти е по-важно от изпълнението на плана за оборота.

На мен, както и на всички останали потенциални потребители в България, ми се иска цените в българската ИКЕА да са максимално ниски. Но в крайна сметка няма да взема решение откъде да си купя мебели на тази база, а по-скоро според това дали там цените за съответното качество са най-добрите на българския пазар.

А ето какво показва личния ми опит. Преди пет години купих мебели от магазина Арон в кв. Лозенец. Останах потресен от лошото обслужване и непрофесионализма на персонала. Загубих много време и нерви и накрая се оказах с дефектни столове. Преди две години обзаведох почти цял апартамент с мебели от солунската ИКЕА. Цените бяха много по-ниски от тези в българските мебелни магазини, стоките се оказаха качествени и лесни и бързи за сглобяване. Миналата година обзаведох детската стая на дъщеря ми от АИКО. Много съжалих за избора. След близо два месеца чакане за доставка получих мебели с безобразно лоши указания за сглобяване, куп излишни елементи в комплекта и дефектни размери, които правят сглобяването на леглото невъзможно. След многократни разговори с магазина и русенските производители, ми доставиха отново дефектни табли. След нова поредица разговори пак получих дефектна табла и просто се отказах повече да си губя времето с тях. Персоналът на АИКО беше на много по-високо ниво в сравнение с Арон, но един от служителите призна, че с този производител и друг път са имали проблеми. Но очевидно това не е довело до някакво адекватно решение, което показва пропуски в мениджмънта. След този натрупан негативен опит с българските магазини реших да изчакам да дойде ИКЕА, за да обзаведа детската стаята на сина ми. И сега като гледам цените на мебелите, които харесах в каталога на ИКЕА, виждам, че неговата стая ще стане по-хубава и по-качествена от тази на сестра му с по-малко пари. В крайна сметка когато избирам откъде да купувам за мен това е по-важно отколкото дали цените са по-изгодни в сравнение с Ирландия.

4 коментара:

  1. Разглеждам почти ежедневно каталога на ИКЕА на едно специално място. Поне по насищането на най-разновидни стоки и аксесоари за дома стигам до извода Икеа=JYSK. Има и неща, които бих направил на по-ниска цена.

    ОтговорИзтриване
  2. пълни боклуци продават.
    имал съм икеа (когато живеех в чужбина) нещата са талашит, скапани материали и се чупят бързо- много евтини са и затова са предпочитани (основно от емигрантите и живеещите по квартири) ... като цяло нестават!

    за спално бельо и възглажници - повечето са произведени в Бг са също със скапани материи (и пълнежи)... матраците не са нищо особенно- икеа матрак ми ръбеше на 6 месец след покупката му....

    тук ще е модерно и ще печелят (те това го значт много добре!), но лично аз няма да го посетя този магазин

    ОтговорИзтриване
  3. Вие какво очаквахте от ИКЕА :))

    ОтговорИзтриване
  4. Комуто е скъпо нека се подсети за патетичния телевизионен вопъл на Димитър Попов от преди едно 20 години -).

    ОтговорИзтриване