30 септември 2011 г.

Росен Плевнелиев пред бизнеса

По принцип не следя детайлно кампаниите на кандидатите за президенти, но днес по стечение на обстоятелствата присъствах на среща на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова с представители на бизнеса (членове на КРИБ), която продължи близо два часа. Ето някои мои мисли след срещата.

1. Ако бъде избран от гласоподавателите Росен Плевнелиев най-вероятно ще бъде най-добрия президент до сега, което ще бъде още по-очевидно благодарение на пълния провал на Георги Първанов като президент.

2. Росен Плевнелиев публично застава зад стегната фискална политика и балансиран бюджет. Това е много добра новина, защото е силен глас в подкрепа на разума и срещу популизма. Но ще върне ли с вето бюджета на Симеон Дянков и Бойко Борисов ако планират някакъв дефицит? Труден въпрос. Дано има силата да го направи.

3. Плевнелиев каза, че не е работа на държавата да се занимава с бизнес. Това е прекрасно. Но не спомена думата "приватизация". Надявам се, че това ще се промени след изборите, ако ги спечели.

4. Росен Плевнелиев не спомена и думата "конкуренция", въпреки че говори за публични сфери. Дано след изборите започне да използва тази дума когато става дума за монополизирани сектори или сектори с несвободна конкуренция като здравеопазването и образованието.

5. Най-вероятният бъдещ президент е за либерализацията на енергетиката. Това също е добра новина, но тук детайлите са много важни, а те засега не са известни.

6. Многократно Плевнелиев спомена, че не иска България да работи "на парче" и всичките над 150 стратегии на държавата трябва да се обединят в една обща стратегия 2020. Това е доста амбициозна задача, която ако успее ще е наистина голям успех. Но, разбира се, най-важно е какво ще пише в стратегията. Защото малко ме притесни използването на думата "приоритети" когато говореше за сектори с висока и ниска добавена стойност. Не можах да разбера дали имаше предвид бизнеса или държавата да определя приоритетите си. А разликата е огромна. Първото ни доближава до пазарните икономики, а второто - до плановите (централизираните) икономики.

7. Хареса ми, че Плевнелиев не погледна популистки на темата за българите, работещи чужбина, въпреки че имаше въпрос за това. От отговора му се разбра, че всеки все пак има право да избере къде да живее и работи.

8. Още повече ми хареса, че Плевнелиев използва много пъти думата "прозрачност", включително когато говореше за енергетиката, за съдебната система и за своите евентуални бъдещи действия като президент. Тази дума не звучи много секси на широката публика, на всъщност е ключова за ограничаване на корупцията и подобряването на средата за бизнес.

9. Като цяло, Плевнелиев говореше нещата, които се очаква от един политик да каже пред бизнеса преди избори. Позитивно, разпалено, красиво, колкото може по-общо, избягване на спорни теми или без категорично мнение по тях, незастъпване на непопулярни реформистки тези. Тоест едва ли можем да очакваме той да се превърне в българския Март Лаар, който изстреля Естония към западния стандарт на живот. Но за да получи топ реформатор, българският народ трябва да си го поиска. Допускам, че Плевнелиев има реформаторски виждания, които няма до посмее да комуникира публично в общество, в което свободните хора са малцинство.

13 коментара:

  1. не забравяй, че икономическата програма на ГЕРБ преди изборите сякаш Георги Ангелов я беше писал. само че между думи и дела има голяма разлика, както се видя. и от намеренията на един успешен бизнесмен до действително възможното за един съвсем неопитен политик на пост без правомощия, са светлинни години...

    ОтговорИзтриване
  2. Не очаквах подобна позиция от теб...жалко.

    ОтговорИзтриване
  3. Говорите за нероден Петко... Ама поне това е ясно още отсега: Плевнелиев НИЩО не разбира от политика и дипломация и ще бъде НАЙ- ЛОШИЯТ президент, който сме имали.

    ОтговорИзтриване
  4. Не бих нарекъл въпросът за ветото на бюджета труден - отговорът е очевиден. :/

    ОтговорИзтриване
  5. Аз пък смятам съвсем иначе: Плевнелиев ще бъде абсолютно безличен президент, ще бъде нещо като кукла на конци, дърпана от "силния човек", от Боко, от Вожда. Плевнелиев е еманация или сянка на Боко, а какви хора харесва, предполагате, Боко? Харесва такива, които са значително по-безлични от него, щото ако самият Боко бъде поставен до личност от по-голям мащаб, звездата му ще помръкне така, както помръква светлината на газена лампа при изгрева и възхода на Слънцето.

    Боко като личност е съвсем жалък, ако го турим до личност от по-голям мащаб, примерно, ако го турим до Иван Костов. Той също така е и безпомощен ако, да речем, трябва да води диспут с Костов по най-важните проблеми на страната. Представете си в такъв случай колко по-безличен от Боко трябва да е тоя Плевнелиев, щом, поставен до Боко, не само че съвсем не изпъква, ами изцяло стои в сянката му?!

    Пък и е очевидно, че Плевнелиев съвсем не става за държавен глава, т.е. той не е личност, която ще може да символизира държавния и народния интегритет и суверенитет. Държавен глава на България, ако изходим от самото понятие, би следвало да е личност от най-голям мащаб, с най-високи интелектуални, морални и духовни качества. Прочее, кандидатът за президент във всичките тия години, който най-плътно се доближаваше до тоя идеал, беше г-н Неделчо Беронов, непредпочетен от обезумялото мнозинство при предишните избори; тогава, както знаем, беше избран Гоце Първанов за втори мандат, та резилът ни като държава и нация стана пълен! Но се оказа, че като народ можем да се излагаме още повече; след некоя и друга годинка си избрахме Боко за Премиер! Много ни бива в тия работи, в излагациите и глупостите, няма що! Току-така не може всеки да става за лидер на цяла една нация, а от всички се знае, че Боко тури Плевнелиев за кандидат за президент от немай-къде, при това същият този Плевнелиев, изхождайки от съзнанието за личностните си дефицити, сам до последно не искаше да се кандидатира. Ала требваше да изпълни нареждането на Вожда, на дон Боко: волята и думата на Кръстника е закон за цялата мафия.

    ОтговорИзтриване
  6. Така обаче не стават тия работи. Затова ако допуснем начело на държавата да имаме един сламен човек, една кукла на конци, с която Боко да си прави каквото иска, страната ни е изправена пред страшни злини. Защото, между другото, държавният глава има голяма роля тъкмо в хармонизирането на трите власти, а как ще стане това, след като той, както се знае от всички, ще бъде просто проекция на силната фигура на изпълнителната власт, т.е. на оформищия се вече диктатор на България Боко Борисов?! Тоест, окозва се, който подкрепя Плевнелиев, такъв значи няма нищо против съвременна България да стане една "напредничава" боковистка диктатура, т.е. няма нищо против с българската демокрация да бъде свършено завинаги. Та нима е демократично Боко да каже това, което той фактически каза: "Предлагам Росенчо за президент, да стои там и да пази поста за мен - докато след пет годинки аз самият ще седна на туй кресло! Но нека сега-засега той да стои в Президентството та ми топли стола!"?! Може ли някой да си представи по-голямо нахалство и по-грозна игра с достойнството на цялата нация?! Аз бих си позволил тук, въпреки всички рискове, да възкликна ето така: драги Боко, любимецо на нацията, България не е курва, та да си позволяваш да се отнасяш така курвински с нея?!

    Аз като български гражданин не съм съгласен чак до такава степен да се мърси престижа на една институция, която по идея символизира и въплъщава самата България. А този и върховният смисъл на институцията държавен глава. Президентът на България не може да бъде слуга на някакъв си самозабравил се деспот-мутраген с милиционерски манталитет, при това самият той явяващ се доскорошен слуга на бившия комунистически диктатор на България! Ставаме не просто оперетна или фарсова страна, превръщаме се в живо посмешище. Вярно е, че след Гоце който и да стане президент на България, той ще е по-добър от него, щото при Гоце падението беше прекалено голямо, а нраственият дефицит беше направо колосален: държавен глава на България цели 10 години беше най-големият български лъжльо, а какво представлява една държава, чийто глава е най-голям лъжльо, се сещайте сами! Сещате ли се? Ще ви помогна. Ами щом най-голям лъжльо ни е държавен глава цели 10 години и народът го търпя, то в такъв случай България не е нищо друго освен страната на лъжата!

    Чудите се защо нещата не вървят в тази държава - има ли нещо за чудене? С лъжи, далавери, тарикатлъци и прочие доникъде не се стига. А пък в днешно време тарикатът Боко вече стана нещо като еманация на народния дух, стана нещо като народен кумир и любимец на нацията. Сещайте се сами какво пък ли означава това? Абе с две думи казано, много сме я загазили! И всякакви лековерни призиви в подкрепа на оформящото се плачевно статукво са безотговорни според мен. Опасно е да искаме да имаме оперетъчен президент, безволев, кротък и сив изпълнител на волята бокова.

    Така смятам аз, човек, който се смятам за гражданин и демократ. Вий смятайте както си искате. Аз просто бях длъжен да кажа какво мисля...

    ОтговорИзтриване
  7. Погледни им предизборната програма за управление, хубава но остана само на книга, а за някои неща дори направиха точно обратното. В интернет дадоха много точно определение за икономическото управление на ГЕРБ: "Говорят като Маргарет Тачър, управляват като Уго Чавес".

    ОтговорИзтриване
  8. Хора, много сте се политизирали. Срещу кой кандидат за президент не могат да се изпишат купища негативи? Аз дори няма да гласувам, защото искам да си остана напълно независим. Нямаше и да пиша за кандидатите ако не бях попаднал случайно на срещата с КРИБ (просто имах среща с Огнян Донев след събитието).Обърнете внимание, че в т. 1 го сравнявам с Желев, Стоянов и Първанов. Да, мисля, че Плевнелиев ще е по-добър президент от тях. Най-малкото защото идва от бизнеса, което е огромно предимство.

    Ето ви един пример. Преди 5-6 години когато като журналист трябваше да търся някой от бизнеса да каже нещо умно за публични политики изборът ми се ограничаваше до няколко човека, един от които беше Плевнелиев. Другите или се страхуваха да кажат и едно изречение срещу властта, или просто не ги интересуваха публичните политики. Това на мен ми говори.

    @Кирил Кирилов
    Това за Тачър и Чавес аз го написах миналата година, а ми го каза Лъчо Богданов http://iordanmateev.blogspot.com/2010/06/blog-post_8607.html
    Иначи си прав за програмите, но трябва да добавим, че това важи за всички партии.

    ОтговорИзтриване
  9. Росенчо, Росенчо.... България е заплашена от етническа война, хората мизерстват, а той ми ходи при големите бизнесмени.

    ОтговорИзтриване
  10. Не знаех кой е първоизточника на "Тачър и Чавес", поздравления за доброто попадение.

    Много хора ме питат защо толкова много не харесвам Росен Плевнелиев. Като министър той лично гласува в министерски съвет за национализацията на частните пенсионни фондове. Това не само е чисто комунистически прийом, но е и противоконституционно и противозаконно. Много неща мога да простя на Росен Плевнелиев, но това няма как да му простя.

    ОтговорИзтриване
  11. @Кирил Кирилов
    Лъчо Богданов основно заслужава поздравления. Когато той каза това беше доста драматичен момент и имаше голяма опасност България да влезе с опасна спирала. Сега вече ситуацията изглежда овладяна, макар че можеше и много по-бързо да се балансира бюджета.

    Не знаех кой как е гласувал за пенсионните фондове. Това наистина е голям гаф на правителството. Някой от министрите гласувал ли е против?

    ОтговорИзтриване
  12. Казваш "Март Лаар, който изстреля Естония към западния стандарт на живот". Имаш предвид "който не попречи на естонците да постигнат западен стандарт на живот". Нали?

    ОтговорИзтриване
  13. @Анонимен
    :-) хубава забележка
    точно така - не попречи, защото единствената икономическа книга, която самият той казва, че е прочел преди да стане премиер е на Милтън Фридман

    ОтговорИзтриване