10 октомври 2011 г.

Меглена Кунева: не от тях, от вас зависи

Ако хората искат да живеят добре, трябва да спрат да вярват, че някой друг ще се погрижи за това - командир, цар, генерал, бог - и трябва да разчитат на себе си, своя труд, своите знания и своя предприемачески дух. Това съм казвал много пъти в много интервюта когато са ми задавали въпроса какво трябва да се направи, за да се подобри качеството на живот в България. Защото смятам, че държавите (правителствата) не помагат, те пречат. Някои повече, а други - по-малко. Българската държава например е някъде по средата - не е диктатура като Северна Корея или Куба, но не е и свободна като Сингапур или Холандия. Затова и стандарта на живот тук е някъде по средата спрямо другите страни в света.

Аз не вярвам, че успехът се постига с късмет или с някакъв генетично заложен талант. Не вярвам, че гениите се раждат такива. Вярвам, че талантите се създават с много, ама много труд.

Хората като мен, които смятат, че свободата, правото на личен избор и личната отговорност, а не държавната интервенция в личния и икономическия живот, водят до просперитет, са либертарианци. Те, за мое съжаление, са твърде малко в България. Затова българските политици, напълно рационално, доставят това, което най-много се търси на политическия пазар - обещания как ще подобрят живота на всички. Постоянно втълпяват на хората, че са роби, че тяхното благоденствие е в ръцете на властта, на политиците. Така порочният кръг се затваря. Реформите за повече свобода се бавят. А хората периодично са разочаровани и вместо свобода търсят поредния месия.

Много се радвам, че най-после се появи политик, който каза - не от тях, от вас зависи. Каза го кандидатът за президент Меглена Кунева, чрез клип, който доколкото разбирам е направен от Данчо Жечев от DDB (а и гласът мисля, че е неговия). И двамата заслужават поздравления - и за либертарианската философията, която стои зад клипа, и за брилянтната реализацията, и за смелостта да го използват в предизборната кампания. Гледайте този клип. Без значение дали харесвате и подкрепяте Меглена Кунева.


Както и в постингите за Росен Плевнелиев, правя уточнението, че това не е агитация в подкрепа на Меглена Кунева. Като журналист за мен е важно да остана политически независим и да подкрепям не политици и политически партии, а идеи и действия, които са разумни и в синхрон с ценностите, които споделям

5 коментара:

  1. Политиците умеят да казват онова, което искаш да чуеш от тях. Как обаче да разберем какви ще ги свършат после?

    ОтговорИзтриване
  2. много грижа за потребителя до скоро, комисарски EUR15k/месец кеш. сега аз иама грижа за мен, (както и до сега да кажа). моля да предложи как това (вземане) да престане, и - как да се върнат (взетите)пари, и аре стига, а? по мои сметки ми дължи около 2 лева, и на още 1,5млн. реално работещи. е хайде деееее малко мърдайтееее

    ОтговорИзтриване
  3. "Свободна като Сингапур"?! Където министър-председател (първоначално социалист) управлява над 30 години, а най-големият успех на опозицията (откакто изобщо я има) е 4 места в парламента?

    ОтговорИзтриване
  4. @ Спас Колев
    Ето това имам предвид:
    http://www.heritage.org/index/Ranking
    Не знам класация за личната свобода и затова давам пример с икономическата, която между другото, както показва практиката, води и до повече лична свобода и азиатските тигри, включително Сингапур, са добър пример за това

    ОтговорИзтриване