17 октомври 2011 г.

Бойко Василев за журналистите, истините, "средните" хора и БНТ

В почивните дни прочетох в "24 часа" интересно интервю на Венелина Иванова с водещия на "Панорама" Бойко Василев - с много ценни мисли и едно обяснимо противоречие.

За звездоманията на журналистите:
Понякога ние, които се занимаваме с телевизия, имаме нужда от студен душ. Част от работата на журналиста е да се съмнява в себе си - факт, който често забравяме. Ако навириш нос, можеш и да пропуснеш да видиш, че ципът ти е разкопчан.
За сблъсъка на различните истини:
Няма лоши и добри, има страдащи, бъркащи, притеснени, уплашени. Харесваш ги - или не ги харесваш, но във всеки случай се опитваш да ги разбереш. Това е най-важно - разбирането.
За подценяването на хората от журналистите:
Наричаме ги “обикновени” хора, “средни” хора. Честно казано, досега не съм виждал среден или обикновен човек, особено в България. Всеки човек е необикновен и има своите интереси.
За разговор със сина му:
Разговорът беше за това защо хората постъпват несправедливо. Защо обиждат, защо бият. Говорихме за това как трябва да разбираме хората, преди да ги накажем с някаква своя емоция. Зад всяко избухване стои едно "защо". И моят син се опитва да довърши изречението с някое разумно "защото". Виждам го, че не мрази. Че вместо да издава присъди, търси обяснения. И това ме прави щастлив.
За неговите амбиции към сина му:
Искам от него единствено да бъде такъв, какъвто му харесва да бъде. Нашето задължение е да му дадем най-доброто, но само това, което той иска. В много ранна негова възраст се разделихме с илюзията, че ще трябва да го направим точно такъв, какъвто ние го искаме. Нека да бъде себе си.
За журналистите, които влязоха в политиката:
Всеки човек има право на избор.
На фона на всичко това, ето какво казва Бойко Василев за БНТ:
Проблемът е, че е най-недофинансираната обществена телевизия в Европа. Отношението към БНТ е като за мъртвец, но на обратно - за нея се говори или лошо, или нищо. Или пък се пее песента за "парите на данъкоплатеца". Вие нали купувате стоки, които се рекламират по телевизията?
- Да.
Това означава, че вашите стотинки захранват рекламните им бюджети, тоест храните всички медии, включително и частните. Всички медии се финансират от данъкоплатеца. Обществената телевизия обаче има мисия. Тя е европейска ценност, тя трябва да направи важното интересно. Тя трябва да балансира между свободната информация и интелигентното развлечение. Но у нас това не се осъзнава и срещу БНТ често се водят абсурдни битки.
Тук не съм съгласен. Данъкоплатецът, който купува дадена стока има право на избор, той е избрал да гледа рекламата и след това е избрал да плати за стоката. А данъкоплатецат, който плаща за БНТ няма право на избор. Той може би дори не гледа БНТ. Може да няма и телевизор. Но плаща чрез своите данъци. Тук виждам и противоречие в ценностите - от една страна, Бойко Василев казва, че всеки има право на избор, че синът му също има свободата сам да направи своя избор, че хората не трябва да бъдат подценявани, а от друга, не е съгласен хората да избират когато се отнася до финансирането на БНТ. Освен това не съм съгласен с презумпцията му, че само държавната телевизия може да е обществена, да има мисия, да има ценности, да направи важното интересно, да балансира "между свободната информация и интелигентното развлечение". Някой може ли да каже дали ако субсидията отиваше в някоя частна телевизия резултатът щеше да е по-лош? Или ако имаше конкуренция между всички телевизии за субсидията?

Аз нямам нищо против БНТ. Напротив, харесвам много от предаванията и хората в БНТ, включително Бойко Василев. Да не говорим, че съм работил там няколко години. Но имам против БНТ да е държавна. Защото държавната телевизия не може да бъде свободна (може да има периоди на относителна свобода, но дългосрочно винаги ще е зависима от политиците, особено тези на власт; личният ми опит в БНТ също подкрепя това твърдение - неудобното за Жан Виденов предаване "Плюс-минус", в което работех, беше изпратено от прайм тайм в негледаем часови пояс). И защото субсидирането й от бюджета пречи на свободната конкуренция (тук можете да прочетете повече по въпроса защо "обществените медии" трябва да се приватизират).

Разбира се, аз мога да разбера Бойко Василев. Става дума за стимули - ключово понятие в икономиката. Той работи в БНТ около 20 години и има сериозен стимул да иска повече пари за телевизията, за да прави любимите си филми. Но аз бих го попитал дали ще мисли така, ако някой политик с много власт го махне от БНТ, както се случи с доста журналисти. Бих го попитал също дали се чувства свободен журналист в "Панорама". Струва ми се, че отговорът се крие тук:
Воденето на "Панорама" е цената да правя най-любимото нещо - филмите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар