20 октомври 2011 г.

Участие в БНТ по икономически теми


Тази сутрин участвах в сутрешния блок на БНТ по икономически теми заедно с Георги Ганев и Емил Хърсев. Целият разговор е 17-18 минути и ако желаете можете да го гледате тук. Ето накратко какво казах.

Световните политически лидери са загубили усещането си за здрав разум. Кейнсианското им решение да отговорят на кризата като наливат държавни пари в икономиките доведе до сегашната дългова криза и глобалната икономическа несигурност.

Естония е може би единствената европейска страна, която не последва останалите в посока на повече бюджетни разходи, въпреки съветите да го направи, включително от Брюксел и МВФ. Естония балансира бюджета си и бързо излезе от кризата.

Време е да си пропомним книгата на Айн Ранд "Атлас изправи рамене", а който не я е чел да я прочете. Не трябва да забравяме, че бизнесът инвестира, рискува, създава работни места, плаща данъци и произвежда блага. В този смисъл протестите срещу капитализма и корпорациите също не се основават на здравия разум.

България стои относително добре на фона на останалите. Държавният дълг е нисък, бюджетът е под контрол. Спорно е дали българската икономика е излязла от рецесията, но точно заради това евентуална нова глобална криза няма да се отрази толкова тежко на България, колкото предходната. Освен това България не задължително ще загуби от ново световна криза. Тя може дори да спечели, ако властите работят за привличане на инвестиции чрез подобряване на бизнес средата. Защото много западни инвеститори ще търсят възможности да намалят разходите като изнесат производството си в страни с добър бизнес климат и относително ниски разходи за труд.

Заслужава ли финансовият министър Симеон Дянков наградата на Forbes Румъния за запазване на финансовата стабилност? От гледна точка на Румъния може и да я заслужава. Но ние в България сме по-амбициозни и смятаме, че той можеше да се справи и доста по-успешно. Затова предпочитаме да раздаваме награди на бизнеса, а не на политици (ако все още не сте заявили участие в Бизнес наградите на Forbes България 2011, побързайте, приемаме кандидатури само още седмица). Искаме да вдъхновяваме хората да правят бизнес.

Кашата, която световните политически лидери забъркаха неминуемо ще доведе до увеличаване на инфлацията (но не до хиперинфлация). В условията на несигурност и очаквана инфлация препоръчвам на хората да спазват класическото правило да държат ликвидни средства (например в тримесечни банкови депозити), които биха покрили разходите им за една година напред. От инфлацията ще загубят спестителите и ще спечелят длъжниците, защото задълженията им ще се обезценят. Аз лично не бих бързал да погасявам дългосрочни заеми (например ипотека в евро или лева), особено ако имам относително стабилна работа.

3 коментара:

  1. понятия като "голяма инфлация ,но не хиперинфлация,дългосрочни заеми,относително стабилна работа и пр." ми навяват чувство на дълбока несигурност

    ОтговорИзтриване
  2. Името на книгата е "Атлас сви рамене" - в смисъл "А как може това да е толкова тъпа книга...."

    ОтговорИзтриване
  3. С колко ни е спаднал БВП? След като имаме дефицит от 3% в бюджета. След като една трета от БВП отива в бюджета.. Значи икономиката ни е спаднала с 10%. Освен това рейтинга ни е нисък. Много нисък.. Почитателите на Айн Ранд в международните институци ни дават нисък рейтинг - много по нисък от кейнсианска Франция.

    ОтговорИзтриване