31 октомври 2011 г.

Българите - много по-различни от останалите в ЕС

Преди няколко дни Евростат публикува интересно изследване на населението и социалните условия в ЕС със заглавие "Над 10% от домакинствата в Румъния, Латвия и България включват три поколения". България не случайно е в заглавието. Страната силно се различава от останалите.

Тази графика показва на каква възраст половината от "децата" вече живеят извън дома на родителите си. Самотното синьо ромбче горе в графиката показва, че едва на 36 години половината мъже в България живеят извън дома на родителите си (в скандинавските страни това се случва на 20-21 години, а в страните от нашия регион на 26-29 години). За мен това е шокиращ факт. Надявам се български социолози да видят тези данни и да излязат с анализи за причините и последиците. Обърнете внимание, че при жените в България възрастта е 25 години, което е напълно нормално за страна от нашия регион.    


На следващата графика се вижда, че България е номер в ЕС едно по размер на едно домакинство. Българското домакинство се състои средно от трима души. Средното скандинавски домакинство е от двама души, а средното в ЕС - 2.4 души. Тук основната причината според мен е, че България е най-бедната страна в ЕС.


Интересно в следващата графика е, че в България 14% от домакинствата са с три поколения хора. Страната далеч изпреварва дори втория и третия - Латвия и Румъния - които са с по 9%. В много страни дори няма такива домакинства, а в повечето те са в рамките от 1% до 4%.


В следващата таблица две неща ми направиха най-силно впечатление. В България цели 3.2% от децата живеят без родители. Средно в ЕС този дял е почти три пъти по-нисък - 1.2%. Другото е, че над 43% от децата живеят в домакинства с три поколения хора. За сравнение, делът им в ЕС е 6.6%.  


Ако искате може да се включите с коментари по тези данни. Ще се радвам ако участие вземат и социолози.

9 коментара:

  1. от несоциолог:

    Въпросът е дали тези аномании се дължат на това, че сме най-бедни в ЕС или обратно: това, че разчитаме на близките си повече, предопределя сравнително по-ниското ни благосъстояние, като изземва стимулите човек да се справя сам с проблемите в живота, т.е. защо да работиш повече, когато друг може да ти помогне...

    ОтговорИзтриване
  2. Статистики за България е едно, статистика за българи - друго. В първото влизат още два масивни като бройка етноса, които нямат много общо с българите. По статистика България е най-мюсулманската страна в ЕС (около 14%), което не значи че българите са мюсулмани. Има малко помаци и толкоз. Та и това с домакинствата - циганите живеят всички накуп.

    ОтговорИзтриване
  3. Не само бедността но и народо-психологията е решаваща в случая.
    Лично мен тези графики не ме учудват, не съм социолог просто познавам реалността в България.

    ОтговорИзтриване
  4. Не можем да виним бедността за това, че момчетата възмъжават точно преди пенсия. Има студентски общежития и други методи за напускане на детската стая.

    ОтговорИзтриване
  5. бях социолог преди 5-6 години и тези данни не ме изненадват. За съжаление вече не ме изненадва и масовата заблуда, че не съществуват прости, неграмотни и лоши българи - всички те са цигани!
    Би ли могъл анонимния по-горе да ми обясни как точно 10% цигани, които живеят в България успяват да изкривят така статистиката, че 43% от българските домакинства да се състоят от три поколения или пък средната възраст на българските мъже, които вече не живеят с родителите си да стане 36 години? Да не говорим, че в другите европейски държави описани в изследването също живеят цигани и то не малък дял. Те също "живеят всички накуп", но това не пречи на румънците и унгарците примерно да приличат на другите европейски народи, за разлика от българите.

    ОтговорИзтриване
  6. В България социолозите се занимават основно с политиците-там са парите. А политиците въобще, ама въобще не не синтересуват от подобни изследвания и анализи у нас. Те не носят ползи за тях. Напротив- според мен много се бяга от изследване и анализиране на истинските социални проблеми.защото нещо като се установи след това трябва да се решава и т.н.А то не е от полза за политиците, които се вглеждат единствено в това как да вземат и задържат властта.

    ОтговорИзтриване
  7. Това по данни от преброяването ли е или от реално изследване кой къде живее? Защото може да означаво просто че българите не обичат да си актуализират адресната регистрация...

    Старите са на село през 90% от времето, но се водят граждани (зер толкова зор за гражданство, изпуща ли се), младите от провинцията са от 10 години в градовете, но по регистрация са при родителите, и т.н.

    кейс стъди: синът ми се води на адрес, който дори не знам къде се намира...

    ОтговорИзтриване
  8. И мен на пръв поглед ме погложди съмнение на изходните данни. Според бележките, Изследването покрива 4500 домакинства и 10000 души (в България), които би следвало да са представителна извадка, но на практика никой не може да гарантира това, както и какви точно и до колко откровени отговори са давани.

    Например ако домакинството е средно от 3 души и 3 поколения, това ще е доста интересна картинка - дядо/баба, мама/тате и внуче.

    Макар изследването да дефинира какво е домакинство, подозирам, че фамилна къща (с апартаменти), както и баби помагащи с внучето или пък семейство грижещо се за самотен пенсионер, навярно са ги преброили за едно домакинство с три възрасти.

    Нека не забравяме недостига на детски градини и специализирани учреждения за възрастни, което в крайна сметка се свежда до личната/национална мизерия.

    Кое обаче е яйцето или кокошката ми е трудно да кажа. Не мисля, че повечето хора живеят "заврени" с кеф, та ако имаха възможност, сигурно биха живели самостоятелно.

    п.с. между впрочем не мисля, че датчаните са много щастливи в домакинства от по 1 (<2) човек.

    ОтговорИзтриване