3 ноември 2011 г.

Лев или евро в условията на разпад в еврозоната

Продължавам темата, която започнах в новините по bTV преди два дни за това какво се случва ако еврозоната започне да се разпада и Германия се върне към марката. Това е напълно реалистичен сценарий, макар и все още малко вероятен, чието развитие зависи от това дали Гърция, Испания и Италия ще започнат спешни реформи за балансиране на бюджетите си. Това обаче е по-вероятния сценарий в сравнение с този, при който страни като Гърция, Испания и Италия напуснат еврозоната, за които това ще най-тежката възможна катастрофа, тъй като би увеличило още повече тежестта на дълговете им. Първо вижте какво пише в Закона за БНБ.

Чл. 29. (1) Официалният валутен курс на лева към германската марка е 1 лев за 1 германска марка.
(2) Когато законно платежно средство във Федерална република Германия
стане общата валута на Европейския съюз – еврото, официалният валутен курс на лева към еврото се определя чрез умножаване на курса по ал. 1 по офици-
алния курс, по който германската марка се е конвертирала към еврото. Така
определеният курс се обнародва в „Държавен вестник“ от Българската народна
банка. 
Чл. 30. При поискване Българската народна банка е длъжна да продава и да купува без ограничения на територията на страната евро срещу левове на основата на спот валутни курсове...
Очевидно ако Германия се върне към марката законът трябва да се промени, защото иначе ще се стигне до противоречие. Но най-вероятното и най-разумно решение е България да запази ал.1 на чл. 29, да премахне ал. 2 и да замени "евро" с "марка" в чл. 30. Тоест България отново да се върне към фиксиран курс към марката. Защото Германия не обича да пуска печатницата за пари, не обича голямата инфлация и държи на стабилността, а България ще спечели ако лева е вързан към стабилна валута, при това на страна, която е основен търговски партньор.

Сега да помислим какво означава това за всеки от нас. Цената на германската марка веднага ще скочи спрямо еврото, защото в еврозоната ще останат недисциплинираните страни, а оттам и левът ще скочи спрямо еврото. Следователно всеки, който има спестявания в евро ще загуби. А всеки, който има задължения в евро ще спечели, защото те ще се обезценят. Тоест ако вярвате в този сценарий трябва да държите парите си в лева и да взимате кредити в евро.

Малко по-сложно става положението ако Германия и други страни напуснат и се обединят около нова валута, например северно евро. Тогава България сащо най-вероятно ще фиксира лева към по-стабилната валута, в случая северното евро. И сегашното евро отново е губещо.  

10 коментара:

  1. "Тоест ако вярвате в този сценарий трябва да държите парите си в лева и да взимате кредити в евро." Ти вярваш ли?

    Връщане към Д–Марката ми се вижда все още нереалистично, а пък образуване на северно Евро е доста фантастичен сценарий.

    ОтговорИзтриване
  2. Моят отговор е във второто изречение на текста.
    Никой не знае точно какво ще стане, става дума за вероятности. Ако например приемем, че 70% е вероятността еврозоната да се запази в сегашния състав (което е най-изгодно за всички членове на съюза и за да не се случи трябва да видим поредица от провали, включително на Италия и може би Испания), 10% оставям за Германия да се върне към марката, 10% около Германия да се обединят и други страни в нова валута, например северно евро, и 5% Гърция да напусне. Вие колко процента за кое бихте сложили?

    ОтговорИзтриване
  3. Ако нововъведената стара марка се покачи спрямо еврото (говоря за варианта, ако Германия излезе от съюза), то тогава как ще бъдат защитени самите германци от загуби ? Спестяванията им сега са в евро и когато ги обърнат в марки , ще се окаже, че имат суми с по-малка покупателна стойност?

    ОтговорИзтриване
  4. Германците ще си обърнат еврото в марки по фиксиран курс. Обезценяването на еврото ще стане след като германските спестявания са вече обърнати в марки. Но Германия ще има и загуби, например от притежаването на държавни ценни книжа на страни от еврозоната. Затова разпадането на еврото все пак е по-малко вероятно от запазването му. Всички ще загубят от разпадане. Но разпадане може да има, защото вътрешните процеси в отделните страни може да станат неконтролируеми. Виждаме какво става в Гърция - политически битки, социални протести, силни синдикати с вредни популистки искания...

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря за полезната информация, но надали ще се стигне до там Гърция да изпадне от еврозоната. Полтиците няма да го допуснат, къде отива основния конкурент на долара

    ОтговорИзтриване
  6. Еййй... спомних си доброто старо време ... марка за левче!

    ОтговорИзтриване
  7. Това че Германия не обича да пуска печатницата не ми звучи убедително. Валутите се надцакват коя да е с по-нисък курс за да върви износа.Е ли износител Германия? Ако САЩ продължават да печатат долари, а китайците да задържат нисък курса на юана и еврото трябва да се сниши. Малко вероятно е зоната на еврото да се разпадне съвсем и Германия да се откаже от него. Просто ще има инфлация и левът ще се обезценява. Независимо , че не сме поели ангажименти да спасяваме прасетата и щурчетата, тежестта ще се стовари и върху лева.

    ОтговорИзтриване
  8. Aко Германия се върне към марката (нека за сега условно така да наричаме тази валута) очевидно въпросите пред БГ са следните:-Ще се запази ли борда и ако да, очевидно закона трябва да се промени, но много оптимистично ми се струва курса нова марка лев да бъде 1:1. А при променено съотношение разсъжденията се променят значително....

    ОтговорИзтриване
  9. Ясно е, че нищо не е ясно. Но смея да твърдя няколко неща:
    1) добре е да не държите всички яйца в една кошница (например дръжте част от спестяванията си в друга по-сигурна валута, напр. шведски крони или, норвежки, швейцарския франк в момента е много рисков, поради интервенциите на централната им банка и не бих купил.)
    2. не забравяйте, че все пак всичко е хартийки, инвестирайте в суровини и акции на стабилни компании (Кока Кола, Нестле и подобни)
    3. за най-параноичните - дръжте част от парите си (обърнати в сигурна валута) в кеш, не се знае кога банките ще почнат да гърмят верижно ...

    Успех на всички и Бог да ви пази :)

    ОтговорИзтриване
  10. Написаното е много интересно въпреки, че някои неща не ги разбрах! Правилно ли съм разбрала, че Германия е ключовата фигура в цялата тази работа?
    Автошкола

    ОтговорИзтриване