7 ноември 2011 г.

Симеон Дянков под кръстосан огън - често незаслужено



Моите критики към финансовия министър Симеон Дянков винаги са били отдясно. Очакванията ми за човека, създал и управлявал проекта на Световната банка Doing Business бяха големи - не само, че ще осигури финансова стабилност, но също, че ще подобри бързо средата за бизнес в България, ще бъде голям реформатор и, най-общо, ще направи българската икономика много по-свободна и оттам бързо растяща. Може би заради липсата на опит в политиката, през първата си година в правителството Дянков направи поредица от гафове - забавяне на изплащането на задълженията на държавата по договори и рекетьорско отношение към бизнеса, твърде оптимистичен поглед към кризата, който обърка доста хора и бизнеси, прибързани изказвания и обещания за влизането на България в предверието на еврозоната (ERM II), бавна реакция за затягане на разходите и увеличаване на риска те да излязат от контрол, разнопосочни сигнали за промяна на данъците, опит за прехвърляне на вината за затворената врата към еврозоната върху предишното правителство, прибързано и свръхоптимистично говорене за бюджетните приходи, включително от митниците, слаб натиск към останалите министри за провеждане на структурни реформи.    

Повечето атаки към Дянков обаче са отляво - искал да унищожи науката като свива ресурса на БАН, държал хазната твърде стегнато, не насърчавал потреблението, не мислел достатъчно за социално слабите, замразил доходите, щял да унищожи киното и какво ли още не... Най-критикувани публично всъщност са най-смислените неща, за които Дянков настоява. Точно за тях той заслужава подкрепа и има моята подкрепа на гражданин и блогър.

Симеон Дянков застава зад много полезни за обществото реформи. Ето само част от тях: закриване на Държавния резерв; реформа в БАН чрез намаляване на субсидиите и промени в начина на финансиране; реформи в БДЖ и блокиране на поредния заем към държавната компания докато не се реформира; ускорено повишавана на възрастта за пенсиониране; премахване на привилегиите на чиновниците в МВР и армията. Всяка от тези реформи засяга интересите на конкретна група хора, които обикновено шумно протестират и привличат медийното внимание. Ако обаче никой не подкрепи министъра за тези реформи, ще загуби цялото общество.

Всеки министър/политик прави грешки. Но ако искаме да насърчаваме нашите министри и политици да правят полезни реформи и да не прокарват популистки и вредни идеи, може би трябва не само да ги критикуваме, но и да ги подкрепяме, когато заслужават. Фокусирането върху самата личност, независимо дали отношението ни е положително или отрицателно, вместо върху оценка на конкретни негови идеи и действия е непродуктивно, освен ако става дума за толкова вреден министър/политик, който трябва да бъде сменен и имаме основание да смятаме, че следващият ще е по-успешен. Диференцираният подход, при който се оценява идеята или действието, а не субекта, прави позициите - независимо дали критикуваме или подкрепяме - много по-силни, защото показва, че сме безпристрастни към личността и ориентирът ни е не кой от коя партия е, а кой какви полезни или вредни идеи има.    

Дянков, независимо от грешките, които направи, постоянно натиска за реформи. Той показа голям напредък през втората си година в кабинета. Може би най-важното е, че успя да овладее бюджетните разходи и така помогна на България да се открои като остров на стабилността в нашия финансово нестабилен регион. Разбира се, винаги може и повече. Например да баланси бюджета, да планира приходите в него още по-консервативно, за да намали рисковете, да промени самия начин на бюджетиране като вкара конкуренция на ниво програми и така да подобри ефективността от изразходваните публични средства, да ускори приватизацията, за да увеличи парите във фискалния резерв, да осъществява по-силен натиск за реформи, особено в здравеопазването, образованието, администрацията, пенсионната и социалната системи. Важно е финансовият министър да почувства подкрепата на обществото за провеждането на тези реформи, защото знаем, че философията на премиера Бойко Борисов е да прави това, което иска народа (мнозинството). И когато една реформа пропадне, защото една група хора крещи, че Дянков ги убива, а всички останали мълчим и не защитаваме интереса си, трябва да знаем, че вината не е само у Дянков и Борисов, но и у самите нас.

Аз лично подкрепям всяка стъпка на Дянков в посока повече икономическа свобода и здрав разум.

9 коментара:

  1. Гафовете, които отдваш на политическа неопитност, всъщност са си напълно професионални, а не политически решения и от тях може да се съди, за професионалните качества на Дянков. Така че, политическия опит, или по-скоро липсата му, не е оправдание. Освен това, т.нар. реформи на Дянков се изразяват в едно - рязане на пари и да се оправя кой както може. Липсва визия и няма как едно решение, да е добро за всички проблеми. При толкова опити, все за някой от проблемите, решението "орязваме парите" да е добро (напр. БДЖ), но в повечето случаи, залага далеч по-големи проблеми в бъдеще.

    ОтговорИзтриване
  2. Боже, Боже, жив да го ожалиш. Той говори като да е единственият икономист в България ! Неуките ръкопляскат ! А имало и кой да му приглася ! В кой свят живеете, г-н Матеев !

    ОтговорИзтриване
  3. ПАПАНДРЕУ ЗА БЪЛГАРИТЕ(04.11.2011) " Нима вие искате да получавате български заплати, където въобще не са чували за великденски и коледни премии, а какво остава за 14-та заплата? Нима вие искате да получавате пенсии от по 50 - 100 евро вместо сегашните 600-700 ? Нима искате да си плащате изцяло цената на лекарствата, а... не както досега само 25%? Нима искате децата ви да пушат, пият и вземат наркотици под зоркия поглед на полицията? Това ли искате? Българите ще си останат на положението в което са и сега. Нека да се стегнем и да не позволим нашата младеж да напусне страната, така както българите напускат своята? И ще видите, че след 50 години, ние все още ще сме тука, а за българите ще се носят само легенди. Та те нашето ниво могат само да го сънуват! Жалко за българите, че се оставят така лесно да ги манипулират, за да могат да ги грабят безпрепятствено! Но това си е техен проблем. Нека ние да решим нашите, пък те да се утешават, че не са ни стигнали. Кое е по-страшно Гръцката криза или Българската стабилност?"

    ОтговорИзтриване
  4. Съгласен съм с Боян. Винаги ми е било смешно, когато Дянков и къдкудякащите след него журналисти повтарят мантрата "Пари срещу реформи". Тези "реформи" не са някаква самоцел. Наемането на 2000 нови служители на БДЖ е "реформа", също както е "реформа" и уволнението на 2000. Изобщо българската финансова политика ми прилича на един танк, който криволичи неуверено, и вместо да сложим един добър водач, ние решаваме проблема като старателно връзваме всички лостове. Танкът уверено тръгва напред, но това което ме притеснява е, дали пътят в тази посока не е път към бездната...

    ОтговорИзтриване
  5. Съгласен съм с публикацията че Симеон Дянков е добър финасов министър който действува правилно.Дребен предприемач съм с 8 души работници,но мисля че той действува правилно и финансово не ми пречи на бизнеса а предложенията са му/горе изброените /пък и други правилни!!

    ОтговорИзтриване
  6. Нямаа лошо дасе съкрати малко тази държавна администрация, дори няма лошо да станат и общинските дветници неплатени( и без друго никаква не я вършат), не сме длъжни да им плащаме заплатите ние , в частния сектор,И нека някои се нервят като слушат за мързеливите и туткащи се чинвоници, ами вярно си е това, пълно е с неграмотници, които са завършили напоследък , така модерната специалност Публична администрация..Браво Дянков!!!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Министър Дянков с работата си оставя впечатление, че е счетоводител, а не финансов министър. Не подкрепям статията, не виждам ясната финансова политика, не усещам авторитета на този човек. "Пари няма" може да се чуе от всеки счетоводител...

    ОтговорИзтриване
  8. Моето впечатление пък е, че опитите му да принуди останалите министри да правят реформи и разработват проекти, с което да се повиши качеството на работа на съответните институции, не получи в достатъчна степен подкрепата на Б.Б. и Цв. Цв.

    ОтговорИзтриване
  9. Господин Матеев, Вие изглежда не можете да слезете до нивото на този нещастен и вреден човек и си мислите, че той иска да проведе нещо като политика! Не, той просто е поставен отвисоко и прави смях на кукловодите с безумията си. А ние участвуваме в този смях, като го търпим! Но ми се струва, че търпението се изпарява. Българинът е опасен когато наистина огладнее...

    ОтговорИзтриване