11 ноември 2011 г.

Гласуваш за Плевнелиев, получаваш...



Бюджетът за 2013 г. може да се окаже тестът, от който да разберем дали сме получили за президент Росен Плевнелиев или Бойко Борисов.  

По време на кампанията си Плевнелиев многократко говореше за важността на фискалната дисциплина и балансирането на държавния бюдтет. Наскоро на негова (тогава още като кадидат за президент) среща с блогъри го попитах дали ще използва правото си на вето за небалансиран бюджет на правителството. Той отговори, че за 2014 г. ще върне небалансиран бюджет, а за 2013 г. ще върне бюджет с повече от 1% от БВП дефицит.

Вчера Европейската комисия публикува последните си прогнози. Там се вижда, че за 2013 г. България планира дефицит от 1.3% от БВП. Ако след около година парламентът приеме бюджет с такъв дефицит, Плевнелиев, ако приемем, че е независим и спазва обещанията си, ще го върне, а Борисов, чието его е по-голямо и от гръцкия дълг, ще е бесен.

Между другото, на кандидат президентската му страница се опитах да намеря обща снимка на Плевнелиев и Борисов, за да я кача към този текст. Оказа се, че от около 200 снимки няма нито една на двамата заедно.

Снимка: Facebook страница на Росен Плевнелиев

Няма коментари:

Публикуване на коментар