13 ноември 2011 г.

Свободата срещу простотията и липсата на морал, или д-р Цветозар Томов срещу д-р Христо Стоичков и Пловдивския университет



Хубаво е, че въпреки тежката морална криза в България все още има свободни и достойни хора като социолога Цветозар Томов. Днес той разпространи отворено писмо до ръководството Пловдивския университет по повод даването на титлата почетен доктор на футболиста Христо Стоичков. Ето част от него:
Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет. 
Случаят с г-н Стоичков, обаче, е връх на тази срамна традиция, предвид факта, че става дума за впечатляващо неук и необразован човек. 
Личното ми мнение е, че това унижава не само Вас и членовете на Академичния съвет на университета, които сте пряко отговорни за това решение, но и всички преподаватели и студенти на Пловдивския университет, които нямат нищо общо с него. 
Тъй като не искам да споделям подобно унижение, настоявам незабавно да прекратя трудовия си договор с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. 
Ще дам, според силите си, гласност на това писмо и изразената в него позиция, тъй като смятам, че колениченето на академичните среди пред силните на деня е публичен проблем.
След тази реакция на Томов мениджърите на българските университети имат по-малък стимул да влизат в неморални и корупционни схеми. Писмото не ме изненадва, тъй като вече бях чел текстове на Цветозар Томов. Ето част от друг негов текст публикуван в "Правен свят":
Това, което може да обедини хората, неприемащи регреса към тоталитаризъм, който изживява в момента българското общество, е моралната непоносимост. Несвободата може да бъде уютна, но никога достойна. 
За да може да бъде свободно едно общество, трябва да може да преодолява страха от свободата.

7 коментара:

  1. Браво на Цветозар Томов! Срам за Пловдивския университет!

    ОтговорИзтриване
  2. Странно решение, но все пак - даже английската монархия подарява благороднически титли на заслужили личности, които не са с благородно потекло и наследствени замъци. Това е нейният начин да изрази благодарността си за принос към цялото общество. Ако беше университет, щеше да раздава академични титли. Та, странно решение, но все пак...За Пловдивския малко хора са чували по света, а "Стоичков" е "ключова дума" за България навсякъде, където съм ходил. Една изтъркана от повтаряне, добре позната истина, но все пак - истина. Щом въпросното решение не отговаря на личния морал на г-н преподавателя, то аз мисля, че той е взел най-доброто решение в случая: разделил се е с институция, чиито приоритети не споделя. Не виждам защо трябва да се драматизира, обаче.

    ОтговорИзтриване
  3. Ясно е защо на г-н Стоичков му трябва тази научна титла(спусната по нареждане,дадена от престарали се подмазвачи).Така ще облече подходящо новото си амплоа ,като почетен консул в Каталуния.
    ПП Нямаше ли и един архонт такъв?

    ОтговорИзтриване
  4. @asktisho: Има разлика между "принос към цялото общество" и лобиране за държавна субсидия за строеж на физкултурен салон (което си е форма на корупция).

    ОтговорИзтриване
  5. Министърът на културата Вежди Рашидов, който присъства в петък на церемонията по произвеждането на Христо Стоичков в доктор хонорис кауза на Пловдивския университет, обясни в понеделник , че званието е дадено на футболиста, защото той е “академик в своята област“. Без коментар и за министъра!!!

    ОтговорИзтриване
  6. То да беше само Пловдивския университет...

    ОтговорИзтриване
  7. ,,Несвободата може да бъде уютна, но никога достойна."...
    ..От отнемането на собствеността преди 60 години, достойнството не е черта на българина. Следващото голямо стъпало на падението е разрушаването на естествената йерархия, разбирана като уважение към по-умния и по-можещия. Пълното падение, което наблюдаваме днес, е слизането от третото стъпало - загубата на елементарно уважение към труда на другия. В последното, всъщност, се състои ,,циганизацията" на българското общество /с извинение/, а не в увеличаването на циганите като брой.

    ОтговорИзтриване